Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Sindikat ministrstva za obrambo po pravico na Evropsko sodišče za človekove pravice zaradi zavračanja izplačila solidarnostne pomoči delavcem ob epidemiji COVID-19

V zvezi z referenčno tožbo Sindikata ministrstva za obrambo (SMO) zaradi neizplačila solidarnostne pomoči članom SMO ob razglašeni epidemiji  SARS-CoV-2 (COVID-19) skladno s Kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti (KPND), smo v SMO preko pooblaščene odvetniške družbe prejeli sklep Ustavnega sodišča Republike Slovenije (št. Up-195/22-7), s katerim je le-to odločilo, da se ustavna pritožba ne sprejme v obravnavo, torej da o njej sploh ne bo vsebinsko odločalo.

V SMO smo že od vsega začetka mnenja, da bi morala država Republika Slovenija skladno s 40. členom KPND izplačati solidarnostno pomoč zaradi epidemije COVID-19 zaposlenim, zato je SMO na Delovno in socialno sodišče  vložil predlog kolektivnega delovnega spora. Odločitev sodišča I. stopnje je bila, da je Republika Slovenija dolžna izplačati svojim delavcem - članom predlagatelja, solidarnostno pomoč zaradi razglašene epidemije nalezljive bolezni CARS-CoV-2 (COVID-19) v višini 693,01 EUR. (Zmaga SMO na prvi stopnji v kolektivnem sporu glede zavračanja izplačila solidarnostnih pomoči v času Covid 19)

Vendar je nato Višje delovno in socialno sodišče (VDSS) predvsem zaradi obremenjenosti javnih sredstev zaradi vpliva te odločitve na vse javne uslužbence, in ob sklicevanju na fiskalno pravilo, v celoti ugodilo pritožbi nasprotne udeleženke  Republike Slovenije, ki jo je zastopalo Državno odvetništvo RS ter sodbo sodišča I. stopnje spremenilo tako, da je zavrnilo njegovo ugotovitev kršenja KPND, posledično pa tudi zahtevek za izplačilo solidarnostne pomoči delavcem - članom predlagatelja (št. X Pdp 429/2021). (Višje delovno in socialno sodišče je v celoti ugodilo pritožbi Državnega odvetništva v primeru kolektivnega spora zaradi neizplačevanja solidarnostne pomoči na podlagi 4. točke 40. člena KPND)

Na odločitev VDSS je bil s strani SMO vložen predlog za revizijo na Vrhovno sodišče Republike Slovenije, ki pa ga je sodišče s sklepom na seji 14. junija 2023 (št. VIII DoR 217/2021) zavrnilo.

Sklepu Vrhovnega sodišča je nato sledila ustavna pritožba na Ustavno sodišče Republike Slovenije. S sklepom Ustavnega sodišča so tudi izčrpana vsa pravna sredstva v Republiki Sloveniji v zvezi z zadevo.

V Sindikatu ministrstva za obrambo bomo, v prepričanju in želji po iskanju pravice za  člane SMO in zaposlene, v zvezi z zadevo preko pooblaščene odvetniške družbe  vložili tožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice.

 
 
Nazadnje urejano na 0, 23.06.2023 08:03
Oceni ta prispevek
(1 glas)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528