Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

ZADNJI POZIV MO PRED MASOVNIM VLAGANJEM TOŽB

Dne 28.3.2022 smo v SMO posredovali ponoven in zadnji poziv k poravnavi razlike od 20 % oz. 50 % do 100 % za pripravljenost na določenem kraju - delovnem mestu oškodovanim zaposlenim v SV in MO za zadnjih 5 let.

V pozivu (, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti) MO z vso resnostjo pozivamo, da skladno z načeli ekonomičnosti in dobrega gospodarjenja, predvsem pa racionalnega ravnanja z davkoplačevalskim denarjem, stori tako, kot to terja sodba in sklep Vrhovnega sodišča RS ter kot izhaja iz mnenja Državnega odvetništva RS. Rok za podajo odločitve MO, povezane z našim pozivom je do srede 30. 03. 2022 v nasprotnem bomo pričeli z masovnim vlaganjem tožb.

V kolikor še niste naš član vas vabimo, da se nam pridružite:

Kliknite in izpolnite spletno pristopno izjavo

Postopek:

Preko spletnega obrazca podate zahtevo za brezplačno zastopanje odvetnika. Po oddaji zahteve boste prejeli na vaš podani e naslov sporočilo s povezavo na pooblastila odvetnikov v kraju (Celje, Ljubljana). Pooblastila izpolnite z modrim pisalom in original preko pisemske pošiljke posredujte na naslov, kjer ste izbrali odvetnika (Celje, Ljubljana naslovi se nahajajo v sporočilu, ki ga prejmete).

Odvetniki vas bodo kontaktirali in bodo, takoj ko sprejmejo vaše pooblastilo (original po pošti) od MO zahtevali posredovanje vaših plačilnih list za zadnjih 5 let oz. 60 mesecev, na podlagi katerih bodo izdelali izračun višine razlike za podajo  konkretiziranega zahtevka na pristojno sodišče.

 

Zahteva za pravno pomoč

pravnapomoc.jpg

Spoštovani člani SMO za pravno pomoč v sindikatu skrbijo dve odvetniški pisarni, ki pokrivata celotno Slovenijo. Odvetniške pisarne zagotavljajo brezplačno pravno pomoč s področja delovnega prava. 

Kliknite na kraj kjer želite odvetnika in prenesite pooblastilo za zastopanje  :

           CELJE                                              LJUBLJANA
* Vnosna polja označena z * morajo biti izpolnjena !!!

Invalid Input
Vnesli ste napačni e- naslov
Invalid Input
Manjka zapis
Invalid Input

Vljudno vas naprošamo, da dano usmeritev upoštevate, saj bomo tako pohitrili postopke in vam tako v najkrajšem možnem času zagotovili pravno pomoč.


Invalid Input
Invalid Input

ZADEVA: Ponoven poziv k poravnavi

ZVEZA:

A/ naš dopis z dne 15. 3. 2022, Poziv k poravnavi

B/ vaš odgovor z dne 23. 03. 2022, Poziv k poravnavi – pojasnilo št. 101-2/2022-34

Spoštovani,

prejeli smo odgovor MORS na našo podano zahtevo iz zveze, v kateri smo vas pozvali, da izhajajoč iz sodbe in sklepa Vrhovnega sodišča RS VIII Ips 196/2018 z dne 14. 3. 2022 v povezavi s sodbo EU, uporabite določila 3.a člena ZSPJS in da sami ugotovite razliko ter vsem oškodovanim zaposlenim v SV in MO za zadnjih 5 let nemudoma izplačate razlike od 20 % oz. 50 % do 100 % za pripravljenost na določenem kraju - delovnem mestu, s pripadajočimi zamudnimi obrestmi. Ministrstvo je na enak način pred nekaj leti obračunalo in izplačalo razliko tudi za t. i. PDK ure.

Znana so tudi stališča Državnega odvetništva RS glede sistemske ureditve navedene problematike – plačilo razlike tako za obdobje zadnjih petih let za nazaj, kot tudi za sistemsko plačevanje ustrezne višine za naprej.

Naj vas seznanimo z dejstvom, da so pooblaščeni odvetniki SMO samo v nekaj dneh prejeli več kot 1.500 zahtev članov za vložitev tožbe glede omenjene odločitve Vrhovnega sodišča RS, zahteve pa tudi še naprej prihajajo.

Vsled navedenega dejstva vas kot vodstvo MO z vso resnostjo pozivamo, da skladno z načeli ekonomičnosti in dobrega gospodarjenja, predvsem pa racionalnega ravnanja z davkoplačevalskim denarjem storite tako, kot to terja sodba in sklep Vrhovnega sodišča RS ter kot izhaja iz mnenja Državnega odvetništva RS.

Hkrati pozivamo, da nam do srede 30. 03. 2022 sporočite vašo odločitev, povezano z našimi pozivi. V nasprotnem bomo članstvo seznanili, da ministrstvo očitno noče in ne bo samo pristopilo k odpravi nastalih krivic in da bodo potrebne tožbe. V tem primeru bodo pooblaščene odvetniške pisarne SMO od ministrstva terjale predložitev mesečnih urnih list ter plačilnih list za zadnjih 5 let, nato pa masovno vlagati individualne tožbe na pristojna delovna in socialna sodišča. To bo seveda dodatno in povsem po nepotrebnem obremenilo davkoplačevalski denar, o čemer bomo seznanili tudi pristojne institucije, ki bdijo nad porabo javnih sredstev.

Na vaš odgovor na žalost ne moremo čakati dlje, saj oškodovani pripadniki zaradi petletnega zastaralnega roka in morebitnega odlašanja zahtevanega odgovora iz meseca v mesec izgubljajo na svojih terjatvah iz delovnega razmerja.    

 

Lep pozdrav!

                                                                                          

       

V vednost:

  • VLADA RS – PREDSEDNIK VRS, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • MINISTRSTVO ZA JAVNO UPRAVO – MNISTER, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Nazadnje urejano na 0, 28.03.2022 08:12
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528