Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Nova zmaga za pripadnike SV, čas pripravljenosti v službi mora biti plačan 100% urne postavke

Kot smo že poročali dne 16.07.2021 o pozitivni odločitvi Evropskega sodišča v prid vojakom, ki je odločalo, ali se za pripadnike SV ure pripravljenosti na delovnem mestu vštevajo v delovni čas.

EVROPSKO SODIŠČE BO 15. JULIJA ODLOČALO, ALI SE ZA PRIPADNIKE SV URE PRIPRAVLJENOSTI NA DELOVNEM MESTU VŠTEVAJO V DELOVNI ČAS

ZNANA JE ODLOČITEV EVROPSKEGA SODIŠČA, KI JE ODLOČALO, ALI SE ZA PRIPADNIKE SV URE PRIPRAVLJENOSTI NA DELOVNEM MESTU VŠTEVAJO V DELOVNI ČAS

Vrhovno sodišče RS (VS RS)  se je odločilo zaradi pojavljanja večjega števila tožb pripadnikov SV v tej smeri, da  bo za pravno mnenje oz. razlago prava EU povprašalo Sodišče Evropske unije (v nadaljevanju: SEU), med drugim je Sindikat MO o tem že dobil ugodno sodbo v letu 2019, takrat pa je o smiselno podobnih vprašanjih sprožil tudi prvi postopek po Zakonu o kolektivnih tožbah. 

Vrhovno sodišče RS (VS RS)  je na podlagi odločitve Evropskega sodišča tako odločilo, da  bodo pripadniki SV v prihodnje za pripravljenost v službi  morali prejeti plačilo v višini 100% urne postavke osnovne plače in ne 20%, oziroma 50% po Kolektivni pogodbi za javni sektor. Za zadnjih pet let pa bodo pripadniki v kolikor se odločijo  lahko šli v tožbo za razliko od že plačane pripravljenosti do plačila v višini 100% urne postavke.

Vsi pripadniki SV -člani SMO, ki so v zadnjih petih letih imeli izplačevano pripravljenost na določenem kraju v višini 20%, ki pa je bila po sprejemu Aneksa h KPJS št. 9 spremenjena v 50% lahko gredo preko pooblaščenih odvetnikov SMO v tožbo za izplačilo razlike do 100%.
.

Sindikat ministrstva za obrambo bo med drugim pozval MO, da skladno z  ZSPJS ugotovi nastale krivice pripadnikov SV na podlagi predmetne odločitve Vrhovnega sodišča RS in jih nemudoma samostojno odpravi.

Ne glede na omenjeno zahtevo pa predlagamo, v kolikor se boste za tožbo odločili, da izpolnnite spodnji E obrazec in odvetniki vas bodo kontaktirali ter vam podali vse potrebne informacije za vložitev tožbe.

V kolikor še niste član SMO pa vas vabimo, da se včlanite. Kliknite in izpolnite spletno pristopno izjavo

 

Zahteva za pravno pomoč

pravnapomoc.jpg

Spoštovani člani SMO za pravno pomoč v sindikatu skrbijo dve odvetniški pisarni, ki pokrivata celotno Slovenijo. Odvetniške pisarne zagotavljajo brezplačno pravno pomoč s področja delovnega prava. 

Kliknite na kraj kjer želite odvetnika in prenesite pooblastilo za zastopanje  :

           CELJE                                              LJUBLJANA
* Vnosna polja označena z * morajo biti izpolnjena !!!

Invalid Input
Vnesli ste napačni e- naslov
Invalid Input
Manjka zapis
Invalid Input

Vljudno vas naprošamo, da dano usmeritev upoštevate, saj bomo tako pohitrili postopke in vam tako v najkrajšem možnem času zagotovili pravno pomoč.


Invalid Input
Invalid Input

Nazadnje urejano na 0, 21.03.2022 07:14
Oceni ta prispevek
(1 glas)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528