Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Višje delovno in socialno sodišče je v celoti ugodilo pritožbi Državnega odvetništva v primeru kolektivnega spora zaradi neizplačevanja solidarnostne pomoči na podlagi 4. točke 40. člena KPND

Višje delovno in socialno sodišče (VDSS) je na seji 30. septembra 2021 v celoti ugodilo pritožbi nasprotne udeleženke  REPUBLIKE SLOVENIJE (RS), ki jo zastopa Državno odvetništvo RS(DORS).

Pritožba DORS je bila podana zoper uspešno sodbo Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani v kolektivnem delovnem sporu, ki je odločilo, da je RS dolžna izplačati svojim delavcem - članom SMO solidarnostno pomoč v času razglašene epidemije na podlagi 4. točke 40. člena KPND.

VDSS, je v svoji odločitvi ugodilo DORS in izpodbijano sodbo spremenilo tako, da je zavrnilo predlog za ugotovitev, da nasprotna udeleženka krši 4. točko 40. člena KPND, ker delavcem - članom predlagatelja odklanja izplačilo solidarnostne pomoči zaradi razglašene epidemije nalezljive bolezni SARS-C0V-2 (COVID-19), posledično pa tudi zahtevek za izplačilo solidarnostne pomoči delavcem - članom predlagatelja v znesku 693,01 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

Državno odvetništvo, ki zastopa nasprotno udeleženko RS v danem kolektivnem delovnem sporu je v pritožbenem delu sodišču prve stopnje pri odločitvi med drugim očitalo kršitev tretjega odstavka 16. člena Zakona o javnih uslužbencih, ki določa, da delodajalec javnemu uslužbencu ne sme zagotavljati pravic v večjem obsegu, kot je to določeno z zakonom, podzakonskim predpisom ali s kolektivno pogodbo, če bi s tem obremenil javna sredstva. S sklicevanjem na fiskalno pravilo opozarja, da izpodbijana odločitev posredno vpliva na pravico do izplačila solidarnostne pomoči 179.000 javnim uslužbencem v skupni vrednosti 103.374.290,00 EUR. VDSS je v svoji odločitvi skupaj z navedeno in preostalimi utemeljitvami DORS le temu tudi ugodilo.

V sindikatu ministrstva za obrambo se bomo v trudu po iskanju pravice za zaposlene in člane v zvezi z odločitvijo VDSS obrnili na vrhovno sodišče z izrednim pravnim sredstvom.

Nazadnje urejano na 0, 18.10.2021 08:58
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528