Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Zmaga SMO na prvi stopnji v kolektivnem sporu glede zavračanja izplačila solidarnostnih pomoči v času Covid 19

Sindikat ministrstva za obrambo  uspešen v kolektivnem delovnem sporu  na prvi stopnji glede pravice do izplačila solidarnostne pomoči v času razglašene epidemije

Sindikat ministrstva za obrambo (v nadaljevanju: SMO ) je dne  29. 6. 2020 na Delovno in socialno sodišče  vložil predlog kolektivnega delovnega spora , ki se nanaša na izvrševanje 40. člena Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti (v nadaljevanju: KPND), natančneje na plačilo solidarnostne pomoči članom SMO zaradi razglašene epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19), ki pa jo je tako Ministrstvo za obrambo kot tudi ostala ministrstva  zaposlenim zavrnilo .

Minister za zdravje Republike Slovenije je izdal 12. 3. 2020 Odredbo o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) na območju Republike Slovenije. Z izdajo takšne Odredbe so bili tako izpolnjeni vsi pogoji v skladu s KPND za izplačilo solidarnostne pomoči vsakemu članu SMO kot tudi vsem javnim uslužbencem, za katere velja KPND. 

Dne 02. 06. 2021 smo s strani delovnega in socialnega sodišča preko pooblaščene odvetniške pisarne SMO prejeli odločitev, ki se glasi:

“da je REPUBLIKA SLOVENIJA, ki jo zastopa Državno odvetništvo Republike Slovenije dolžna izplačati svojim delavcem - članom SMO, predlagatelja solidarnostno pomoč zaradi razglašene epidemije nalezljive bolezni CARS-CoV-2 (COVID-19) v višini 693,01 EUR. Članom predlagatelja gredo na podlagi 378. člena Obligacijskega zakonika (v nadaljevanju: OZ) tudi zakonske zamudne obresti. Nasprotna udeleženka je zato dolžna plačati svojim delavcem - članom predlagatelja zakonske zamudne obresti od poziva predlagatelja, tj. od 17. 4. 2020 do plačila. V skladu s tretjim odstavkom 6. člena Aneksa iz leta 2013 vloži namreč zahtevo za izplačilo sindikat.”

Sodišče v izreku tudi ugotavlja, da je besedilo določbe 40. člena KPND glede pogojev za izplačilo solidarnostne pomoči jasno in, da iz  besedila kolektivne pogodbe ne izhaja noben dodaten pogoj za nastanek pravice in posledično recipročne obveznosti nasprotne udeleženke.

V SMO smo z odločitvijo sodišča zadovoljni, saj tako dokazujemo svojo skrb za iskanjem pravice, predvsem pa realiziramo podane obljube tako do članov kot do vseh zaposlenih.

Nazadnje urejano na 0, 14.06.2021 13:36
Oceni ta prispevek
(10 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

1 komentar

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528