Stališče SMO glede sklepa VRS in pojasnil MJU ter MO glede solidarnostne pomoči na podlagi četrte alineje 4. točke 40. člena KPND

V ponedeljek, 18. 05. 2020, smo po mesecu dni s strani MO vendarle prejeli odgovor na naš poziv po izplačilu solidarnostne pomoči zaposlenim iz naslova elementarne- naravne nesreče skladno s 4. alinejo, 4. točke, 40. člena KPND in razlage KPND, Uradni list RS, št. 81/2000 z dne 15. 9. 2000.

Nekako se glede na datum sprejetja sklepov VRS in same vsebine ne moremo otresti občutka, da gre za namerno zavlačevanje. Bojazen zavlačevanja se odraža v tem, da jasnega odgovora na našo zahtevo s strani MO nismo prejeli v razumnem roku, zato smo zaradi bojazni, da ne bi zaposleni zamudili 60-dnevnega roka od nastanka primera za podajo prošnje- zahtevka  bili dolžni na pravice in nevarnost seznaniti vse zaposlene v SV in MO in jim tudi pomagati pri podaji prošnje- zahtevka.

Še toliko bolj pa je nesprejemljivo, da si je VRS s sprejetimi sklepi dopustila enostransko razlago kolektivne pogodbe in to kljub dejstvu, da je Komisija za razlago kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti v letu 2000 že podala razlago glede 4. točke 40. člena KPND in so sklepi VRS v nasprotju z omenjeno razlago.

Stališče SMO je tako, da so odločitve VRS in pojasnila MJU in MO povsem napačna. Glede na dano situacijo in v izogib nepotrebnemu pravdanju, ki bi še dodatno obremenilo sodišča, ki že odločajo o pravicah iz delovnih razmerij s precejšnjimi zaostanki. V želji, da bi čimprej dosegli svojo pravico predlagamo:

- da zaposleni še dodatno poda dopolnitev svoje prošnje z navedbo konkretnih okoliščin, kako ste bili prizadeti zaradi epidemije, ali

- da zaposleni počaka na odgovor MO, saj so ga na podlagi zakonodaje dolžni posredovati vsakemu posamezniku, nato pa lahko poda pritožbo na morebiti negativen sklep in le tega  ustrezno dopolni.

Za oba primera se mora vsak član odločiti sam. Za oba koraka bomo v pomoč zaposlenim pripravili spletni obrazec, kot smo to vedno storili tudi do sedaj.

Ne glede na navedeno pa v sindikatu preko pooblaščenih odvetnikov že izvajamo aktivnosti, s katerimi bomo poskušali doseči pravico na delovnem in socialnem sodišču za zaposlene, pri tem pa smo še vedno na stališču, da vsem zaposlenim pripada solidarnostna pomoč za čas razglašene epidemije.

Prepričani smo, da je VRS s svojo arbitrarnostjo presegla svoje pristojnosti in s takšnim dejanjem zamajala zelo pomemben postulat zaposlenih v negospodarstvu kar zagotovo KPND je.

Na dnu te novice se v priponkah nahaja stališče MO in MJU.

O novostih vas bomo sprotno obveščali, zato nas prosim spremljajte.

Dopolnitev prošnje za dodelitev solidarnostne pomoči

Spoštovane članice in člani Sindikata Ministrstva za obrambo za vas smo pripravili obrazec, ki vam z vnosom zahtevanih podatkov pripravi Dopolnitev prošnje za solidarnostno pomoč iz naslova naravne nesreče. Po potrditvi izpolnjenega obrazca boste na vaš e naslov prejeli dopolnitev vaše prošnje v PDF obliki, ki jo nato podpisano in optično prebrano (fotografirano ali skenirano) posredujete na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Pri tem pazite, da dopolnitev prošnje podpišete in  seveda, da je takšne kakovosti, da je moč prebrati. Dopolnitvi prošnje za solidarnostno pomoč lahko  priložite še kakšne dokaze (npr. odločbo o čakanju na domu, odpoved partnerju, odredbo o karanteni, itd.)

Vpišite vaš priimek in ime.
Invalid email address.
Invalid Input

V pomoč za lažjo dopolnitev prošnje za solidarnostno pomoč, smo vam kot primer pripravili nekaj možnih vzrokov in težav, ki jih lahko potrdite!

Invalid Input
V kolikor pa želite sami podati dodatne  razloge lahko le te vpišete v spodnje okence pri tem upoštevajte, da ste z opisom omejeni na 255 znakov !

Napačen naslov.
Please select a date when we should contact you.

OBVESTILA ADMINISTRATORJA!

V primeru , da izpolnjene prošnje ne prejmete takoj na vaš navedeni E-naslov nas o tem obvestite prosim : Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. Zaradi preobremenjenosti občasno prihaja do motenj delovanja!

Nazadnje urejano na 1, 21.05.2020 20:11
(1 glas)