Ker vlada krši sporazum, smo vojaki primorani poiskati pravico na sodišču

Sindikat Ministrstva za obrambo (v nadaljevanju: SMO), ki ga zastopa pooblaščena odvetniška pisarna, je na delovno in socialno sodišče podal PREDLOG za začetek postopka kolektivnega delovnega spora.

Spor se nanaša na kršitev zavez Vlade RS iz Dogovora o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju (Ur. list RS, št. 80/18) ter Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev (Ur. list RS, št. 80/18).

Spomnimo se, da je SMO v pogajanjih dosegel, da se je Vlada RS zavezala, da bo z reprezentativnimi sindikati na področju obrambe še usklajevala uredbo v zvezi z uvrstitvami formacijskih dolžnosti in nazivov v plačne razrede v Slovenski vojski. Ob tem ne smemo zanemariti tudi zagotovila vlade, da se na podlagi zapisa v Sporazumu o razreševanju stavkovnih zahtev omogoča, da se z usklajevanjem uredbe z reprezentativnimi sindikati na področju obrambe odpravijo anomalije v zvezi z uvrščanjem formacijskih dolžnosti in nazivov v plačne razrede v Slovenski vojski, kot to izhaja iz zapisnika št. 0100-17/2018 z dne 27.11.2018.

Takšna zaveza je bila ena poglavitnih predmetov oz. zavez vlade v Sporazumu in Dogovoru. Vlada je bila to zavezo dolžna izpolniti, vendar je do danes kljub večkratnim pozivom SMO ni izpolnila. S tem je tako enostransko, brez sodelovanja, kaj šele uskladitve s sindikalno stranjo, spremenila predlog Uredbe o spremembah Uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski v plačne razrede, in to kar dvakrat, dne 24.12.2018 in 31.12.2018. V nobenem od obeh primerov pa ni opravila obveznega usklajevanja s sindikalno stranjo ter je s tem tako povzročila nove krivice do pripadnikov SV, ki so očitne že od leta 2017.

V SMO verjamemo, da bo vlada vendarle premogla razum in udejanjila podane zaveze in obljube in popravila krivice zaposlenim v SV ter jim obračuna in izplača nastalo razliko v plači skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

Naj za konec še dodamo, da so pooblaščeni odvetniki SMO po pooblastilu članov že podali individualne spore na delovno in socialno sodišče, ker je vlada že leta 2017 z enostranskim sprejetjem Uredbe o spremembah Uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski v plačne razrede povzročila dodatne krivice in tako posledično popolnoma razvrednotila določene formacijske dolžnosti.

Nazadnje urejano na 1, 26.02.2020 12:55
(1 glas)