Predsednik vlade na skupnem sestanku dne 18. 12. 2019, pozvan k takojšnji odpravi krivic zaposlenim v SV

Dne 18. 12. 2019 je predsednik vlade g. Marjan Šarec sprejel predstavnike treh sindikatov Državne uprave (SMO, SCS, SDOS), ki so mu 15. 11. 2019 naslovili zahtevo po skupnem sestanku.
Skupaj s kolegi iz omenjenih sindikatov smo predsednika vlade seznanili z vrsto perečih vprašanj, ki se dotikajo skoraj 75 % zaposlenih v državni upravi, ki jih zastopamo.

Predstavnika SMO sta predsednika vlade pozvala k takojšnji odpravi krivic zaposlenim v SV zaradi kršitve s strani vlade dogovorjenega Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev s sindikati JS.(Uradni list RS, št. 80/18) .
Predsedniku vlade sva ob tem pojasnila, da je Vlada RS kršila omenjeni sporazum s tem, ko ni spoštovala omenjenih zavez, ki so bile dane pred koncem pogajanj in kot izhaja iz zapisnika seje :

• Sindikalna stran (predstavnik SMO) izpostavila vprašanje, na kakšen način namerava vladna stran odpraviti identificirane anomalije pri uvrščanju formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski v plačne razrede. Povedala je, da bi bilo treba v drugačen plačni razred, kot trenutno predlaga vladna stran, kjer se 22 formacijskih dolžnosti uvršča v 2 plačna razreda višje od trenutne uvrstitve, uvrstiti dodatnih 14 formacijskih dolžnosti, sicer razmerja v izhodiščnih plačnih razredih formacijskih dolžnosti oziroma nazivov v Slovenski vojski glede na različne zahtevnosti dela in hierarhične umeščenosti ne bodo primerna.

Vladna stran je na podano zahtevo predstavnika SMO nato predlagala, da se v III. točki predloga Sporazuma doda nov odstavek, ki se nanaša izključno na uvrstitve formacijskih dolžnosti oziroma nazivov v Slovenski vojski, in sicer, da se izjemoma drugače uvrstijo tiste formacijske dolžnosti in nazivi v Slovenski vojski, za katere je tako določeno v Prilogi 1 tega dogovora in da se v zvezi z uvrstitvami formacijskih dolžnosti in nazivov v plačne razrede v Slovenski vojski opravi še usklajevanje uredbe z reprezentativnimi sindikati.

Na podani vladni predlog je bilo nato s strani predstavnika SMO zahtevano dodatno pojasnilo in sicer:
• Ali se bodo anomalije v zvezi z uvrščanjem formacijskih dolžnosti in nazivov v plačne razrede v Slovenski vojski s procesom usklajevanja uredbe odpravile?
Vladna stran je na podano vprašanje odgovorila, da predlagana dopolnitev omogoča, da se ob usklajevanju uredbe to stori.

Ob predočenih neizpodbitnih dokazih, ki eklatantno dokazujejo, da vlada krši dogovor in postavlja najšibkejše v socialnem dialogu v diskriminatoren položaj sva predsedniku vlade RS jasno podala sporočilo, da bomo v SMO ubranili pravico za zaposlene in dokazali svoj prav.

Predstavniki treh sindikatov smo bili ob zaključku pogovora s predsednikom vlade enotnega stališča, da če vlada ne bo prisluhnila našim zahtevam, bomo primorani v stopnjevanje sindikalnega pritiska.

Nazadnje urejano na 0, 20.12.2019 10:07