Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Sindikat Ministrstva za obrambo zadovoljen s predstavitvijo prvih ukrepov k izboljšanju statusa pripadnikov SV

Dne 10. 06. 2019 je na MO potekal delovni sestanek v nizu sestankov in usklajevanj, ki bodo sledili med MO in reprezentativnimi sindikati na področju obrambe, glede priprave ukrepov za ustavitev negativnih kadrovskih trendov v Slovenski vojski. Na sestanku sta nam DZ dr. Klemen Grošelj in vodja delovne skupine g. Boštjan Šefic predstavila prve ukrepe in sicer:

 

 

• predlog Uredbe o posebnih denarnih nagradah ob sklenitvi in podaljšanju pogodbe o zaposlitvi v Slovenski vojski,

 

• predlog Sklepa Vlade Republike Slovenije o določitvi višine dodatka za dosegljivost (prvi odstavek 55. člena ZSSloV)

 

• predlog dokumenta »Opravljanje vojaške službe v Slovenski vojski« in podala informacijo glede poteka urejanja statusa pripadnikov po dopolnjenem 45 letu .

 

V sindikatu Ministrstva za obrambo (SMO), podane predloge in dosedanje prizadevanja dela delovne skupine MO pod vodstvom g. Šefica pozdravljamo in smo veseli, da so predstavljeni dokumenti tudi plod predlogov in večletnega opozarjanja sindikatov obrambe, ki so bili naravnani k izboljšanja stanja in statusa pripadnikov SV. Dodatno smo veseli , da je MO z dokumentom »Opravljanje vojaške službe v Slovenski vojski« tudi uradno potrdil vsa naša opozarjanja in zahteve, ki so bile usmerjene na prepoznavo specifike opravljanja vojaškega polica .

 

• Predlog Uredbe o posebnih denarnih nagradah ob sklenitvi in podaljšanju pogodbe o zaposlitvi v Slovenski vojski tako predvideva, da se bo nagrada v višini ene povprečne bruto plače vsem vojaškim osebam, ki imajo pogodbe za določen čas le ta izplačevala ob izteku leta za vsako leto opravljanja vojaške službe. Predlagano je tako ugodneje od veljavne ureditve, po kateri mora vojak, ki je nagrado dobil ob podpisu pogodbe in se odloči predčasno zapustiti Slovensko vojsko, v celoti vrniti izplačan znesek nagrade.

 

 

• Zadovoljni so tudi z osnutkom sklepa o določitvi dodatka za dosegljivost, ki ima podlago v zakonu o službi v Slovenski vojski in, da je po 12 letih od kar je bil zakon sprejet MO vendarle pripravilo predlog sklepa vladi o določitvi višine po katerem bo ta dodatek znašal deset odstotkov.

 

 

• Predstavnika MO sta podala informacijo, da so se glede reševanja statusa vojakov po 45 letu se uspeli dogovoriti z vsemi pristojnimi ministrstvi glede prehoda vojakov po 45 letu. Za pripadnike, ki bodo po dopolnjeni starosti 45 let želeli nadaljevati kariero kot policisti ali pravosodni policisti ne bo nobenega zadržka glede prenosa napredovanj za tiste, ki pa bodo želeli nadaljevati kariero na strokovno tehničnih delovnih mestih pa bo to urejeno v področnem zakonu.

 

 

G. Šefic je ob predstavitvi prvih predlogov poudaril, da je predstavljeno mali korak v zelo dolgi poti korakov, ki bodo sledili in bodo realizirani predvidoma do konca leta.

 

 

Glede 2. točke sklepa sprejete Uredbe o spremembah Uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski v plačne razrede v letu 2018, ki je povzročila nove anomalije je bila s stani MO in SV podana informacija, da je bo MO pripravil predlog uredbe z vrednotenjem po posameznih formacijskih dolžnostih in bo MO začel pogovore z MJU kot je to skladno z omenjeno točko sklepa vlade RS. Več informacij bo možno pridobiti po 20. 06. 2019. Državni sekretar pa ob tem poudari, da želi, da bi ta sprememba uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski v plačne razrede, odpravila vse dosedanje anomalije, vendar pa se ob tem boji, da jih ne bo.

 

 

Za zaključek lahko dodamo to, da v SMO ocenjujem, da je v tem trenutku socialni dialog z MO na visoki ravni in, da nas v prihodnje do konca leta čaka obilo trdega dela in usklajevanj tudi v času letnih dopustov, vendar smo se v SMO pripravljeni odpovedati letnim dopustom z namenom, da z usklajevanji dosežemo čimprejšnjo ureditev statusa vojaka in izboljšanje stanja v vojski.

Nazadnje urejano na 0, 10.06.2019 21:18
Oceni ta prispevek
(2 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528