So se vodilni na MO vendarle zdramili po 9 letnih pozivih sindikata po ureditvi statusa vojaka po 45 letu

Dne 11. 04. 2019 je na MO z vsemi sindikati delujočimi na področju obrambe potekal sestanek na katerem je g. Boštjan Šefic, vodja delovne skupine za izdelavo akcijskega načrta ter ukrepov za prenovo kadrovskega popolnjevanje Slovenske vojske in nadgradnjo ter izvajanje promocije, seznanil prisotne z dosedanjim delom in nadaljnjimi aktivnostmi delovne skupine.

V sindikatu Ministrstva za obrambo (SMO) smo zadovoljni s seznanitvijo dosedanjega dela, omenjene delovne skupine. Ob tem pa je bil s strani SMO v razpravi podan odgovor vodstvu MO z enakimi besedami kot jih je namenila načelnica GŠSV ob imenovanju in sicer »Acta, non verba« in ob tem smo dodali, da za dejanje ni veliko časa .

Poudariti moramo, da danes mineva natanko 9 let od kar je SMO posredoval prvo jasno zahtevo takratni ministrici dr. Ljubica Jelušič v kateri smo, dne 12. APRILA 2010 zapisali:

[quote style="flat-green" cite="povezava : http://www.sindikatmors.si/arhiv/novosti/problematika-vojakov-starih-45-let.html" class="template-style"]"Zaradi gospodarske krize in recesije imamo srečo pri večjem prilivu kandidatov za vojaka od pričakovanega. Vseeno bi radi vaš spomin vrnili samo eno leto nazaj, saj sami veste, da je bila situacija takrat za zaposlitve bistveno drugačna. Ne želimo si podobne situacije zato vas pozivamo, da se poiščejo ustrezne rešitve za vse vojake po 45 letu, kakor tudi za preostale kategorije vojaških oseb."[/quote]

Za nami je tako 9 let naporov, nenehnega opozarjanja. Sklicano je bilo nešteto sestankov tako z MO kot s SV prav tako je bilo sklicanih veliko odborov za obrambo na katerih se je takratne aktualne poslance s strani SMO seznanjalo s problematiko neurejenega statusa vojakov po 45 let in smo jih hkrati pozivali, da pristopijo in sprejmejo rešitve ureditve statusa, vendar je bilo to brez bistvenega napredka.

Napredek lahko tako zaznamo šele po včerajšnji omenjeni predstavitvi vodstva MO v smislu, da se je k reševanju kadrovske in socialne problematike pripadnikov SV pristopilo sistematično.

Na samem sestanku so nam bila predstavljena izhodišča in predlogi ukrepov, ki bi kratkoročno in dolgoročno izboljšali status, položaj in karierno pot vojakov. Večino podanih ukrepov, ki peljejo v smeri k izboljšanju stanja pripadnikov SV je SMO v preteklosti že predlagal vodstvu MO. Podana izhodišča za izboljšanje stanja in statusa pripadnikov SV pozdravljamo vendar ob tem poudarjamo, da so le- te soodvisna s spremembami različnih zakonov in predpisov.

Kot smo v sporočilu že zapisali gre trenutno za izhodišča, ki ji še mora vodstvo MO uskladiti v medresorskem usklajevanju oz. z aktualno politiko in s sindikati skozi socialni dialog. Zato je težko pričakovati takojšnje učinkovanje predlaganih ukrepov. SMO bo kot do sedaj zagotovo tvorno sodeloval pri uveljavitvi vseh ukrepov in predlogov, ki bodo rezultirali v dobro pripadnikov SV in bodo plod kvalitetnega socialnega dialoga.

Objavljeno v Novosti