Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Pobuda za zaposlitev vojakov po 45 letu na delovna mesta pravosodnih policistov - odgovor MO

Sindikat Ministrstva za obrambo je dne 15.01.2019 naslovil na predsednika vlade pobudo, da se vojakom, ki dopolnijo 45 let starosti ponudi možnost zaposlitve na delovnem mestu pravosodni policist.

Odgovor s pojasnili  smo v SMO prejeli s strani MO in jih v celoti objavljamo v nadaljevanju:

 


 

 

Sindikat Ministrstva za obrambo
Dalmatinova 4
1000 Ljubljana

 

e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Številka: 110-10/2019-4
Datum: 01. 02. 2019

 

 

Zadeva: Pobuda za zaposlitev vojakov po 45 letu na delovna mesta pravosodnih policistov - odgovor
Zveza: Vaš dokument št. VRS 01/19 z dne 15. 1. 2019 in dokument Kabineta predsednika Vlade RS št. 720-2/2019/2, z dne 16.1.2019

 

 

Spoštovani,

prejeli smo vašo pobudo, ki je bila naslovljena na predsednika Vlade Republike Slovenije g. Marjana Šarca in s strani Kabineta predsednika Vlade RS odstopljena v obravnavo Ministrstvu za obrambo in Ministrstvu za pravosodje.

Podrobno smo proučili vašo pobudo, da se vojakom, ki dopolnijo 45 let starosti, ponudi možnost zaposlitve na delovnem mestu pravosodnih policistov. Navajate, da bo večje število vojakov v Slovenski vojski v tem in prihodnjem letu dopolnilo 45 let starosti in se jim bo tako prekinila zaposlitev na delovnem mestu vojaka.

 

 

Uvodoma želimo pojasniti, da ima vojak na podlagi določil Zakona o obrambi (Uradni list Republike Slovenije, št. 103/04 – uradno prečiščeno besedilo in 95/15, v nadaljevanju ZObr), ki je sklenil pogodbo o zaposlitvi, po izteku pogodbeno dogovorjenega roka, če zaradi starosti pogodbe ne more podaljšati, pravico do razporeditve na ustrezna dela na ministrstvu ali v drugem državnem organu. Razporeditev na ustrezno delovno mesto mu je treba ponuditi pisno, in sicer najmanj 15 dni pred iztekom pogodbeno dogovorjenega roka. Če na ministrstvu ali v drugem državnem organu ni prostih del, ima vojak pravico do usposobitve za civilni poklic in pravico do odpravnine, če je na ministrstvu delal najmanj 15 let.

 

 

Ministrstvo za obrambo (v nadaljevanju: ministrstvo) vojake, ki jim zaradi zakonske omejitve preneha pogodba o zaposlitvi zaradi dopolnitve starosti 45 let, povabi na informativne razgovore eno leto pred prenehanjem pogodbe, na katerem se jih seznani s pravicami in dolžnostmi, ki jih imajo na podlagi določil ZObr. Na individualnih pogovorih se zabeležijo tudi želje in pričakovanja posameznika, kar se natančno evidentira in praviloma tudi upošteva pri nadaljnjih postopkih.

 

 

Kot že sami ugotavljate, se dosedanje izkušnje ob prehodu iz vojaškega v civilni poklic, ko vojak na podlagi veljavnega plačnega sistema izgubi predhodna napredovanja v plačnih razredih, niso izkazale kot stimulativne. Ministrstvo je zato že pred časom predlagalo določene spremembe Zakona o sistemu plač v javnem sektorju v delu, ki določa prenos plačnih razredov vojaških oseb.

 

 

 

Dodali bi še, da se ena od zavez iz Koalicijskega sporazuma o sodelovanju v Vladi Republike Slovenije za mandatno obdobje 2018–2022 nanaša tudi na ureditev statusa poklicev in oblikovanja kariernih poti v nacionalni varnostni strukturi. V tem okviru bodo pri oblikovanju predlogov upoštevane tudi dosedanje rešitve pri prerazporejanju vojakov po 45. letu in krepitve posameznih struktur znotraj nacionalno varnostnega sistema.

 

 

Ministrstvo je že v dosedanji praksi uvrščalo vojake po 45. letu starosti, za katere ni bilo moč najti drugih rešitev na interni trg dela na spletni strani MJU. Vendar do sedaj nismo bili uspešni, saj druga ministrstva niso pokazala interesa za zaposlitev nekdanjih pripadnikov Slovenske vojske.
Ne glede na navedeno pa bi radi poudarili, da ministrstvo daje velik poudarek področju odhoda vojakov po 45. letu starosti iz Slovenske vojske, pri čemer smo do sedaj izhajali iz pričakovanja posameznega pripadnika v zvezi z zaposlitvijo. Ker želimo, da je njihov izstop iz sistema čim manj stresen proučujemo možnosti, da bi z razgovori in postopki pričeli že prej kot eno leto pred izhodom. S tem bi posamezniku omogočili dovolj časa za razmislek in ustrezno prilagoditev na novo situacijo. Pripravlja se tudi več možnosti za izstop vojakov starih 45 let in v tem kontekstu bomo v prihodnje predlagali tudi spremembe določenih predpisov, ki bodo čim bolj ugodne za to kategorijo kadra, vse s ciljem izboljšanja položaja vojaka, tako v času opravljanja nalog, kot tudi ob odhodu iz sistema. Vzporedno se izvajajo tudi aktivnost izboljšanja promocije in uveljavitve specifike vojaškega poklica.

 

 

S spoštovanjem,

dr. Klemen Grošelj državni sekretar

Nazadnje urejano na 0, 04.02.2019 11:47
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528