Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Predlagane spremembe ZObr niso zadostne za reševanj statusa vojakov po 45 letu

Trije sindikati na področju obrambe Sindikat Ministrstva za obrambo, Sindikat vojske obrambe in zaščite in Sindikat pilotov Ministrstva za obrambo (SMO, SVOZ,SPMO) so naslovili poziv vsem poslancem Državnega zbora, v katerem jih seznanjamo z dejstvi, da predlagane spremembe ZObr po  ureditvi statusa vojakov po 45 letu niso pravične in zadostne. V sindikatih tako menimo, da je edina  prava rešitev ureditve statusa vojakov po 45 letu, da se letna meja 45 let ukine in uvede pogodba za nedoločen čas.

V nadaljevanju objavljamo celoten poziv.

Spoštovani, povezano na predlagane spremembe ZObr in dejstvo, da minister za obrambo nenehno krši pravila socialnega dialoga, vas prosimo, da vnovič razmislite o nujnih spremembah, na katere že vrsto let sindikati na področju obrambe opozarjamo. Predlagane rešitve so po naši oceni zelo nestrokovne in nesprejemljive in v nasprotju z obstoječo sodno prakso. Zgolj v vednost minister je od svojega nastopa do zdaj že tretjič obšel določena pravila socialnega dialoga, saj v naštetih primerih ni zahteval mnenja SMO, SVOZ in SPMO, čeprav je to njegova zakonska in predvsem moralna dolžnost:

 • Pravilnik o delu na domu,
 • Obvezne usmeritve za napotitve na šolanja,
 • Spremembe ZObr.

V nadaljevanju se bomo osredotočili na predlagane spremembe ZObr, ki po naših dosedanjih izkušnjah niso namenjene pravičnemu in zadostnemu reševanju statusa vojakov so pa zgolj navidezno zelo všečne, vsebinsko ter v praksi pa zagotovo nesprejemljive, in sicer:

 1. V 5. stavku 1. čl. je predlagana sprememba sedanjega 2. ods. 47. čl. ZObr. Predlagamo izbris 5. st. 1. čl. sprememb, ker je diskriminatoren do pripadnikov stalne sestave SV. Namreč, predlagani stavek predvideva plačilo dodatka za pripravljenost vsem podpisnikom pogodbe za pripadnike pogodbene rezervne sestave PRS (20%), ki ga pa mnogi pripadniki stalne sestave nimajo. To zgolj pomeni, da bodo pripadniki PRS dobili plačilo za stanje, v katerem nikoli ne bodo. Nasprotje temu je, da mnoge pripadnike stalne sestave postavljamo v status stalne dosegljivosti in razpoložljivosti ter za to nimajo nobenega dodatka za pripravljenost.
 2. Bistvena sprememba v sedanjem 92. čl. ne ponuja pripadnikom nobenih novih možnosti po rešitvi problematike vojaka po 45. letu. Predlagane spremembe ne podajajo pripadnikom SV jasnih in trajnih zagotovil ureditve karierne poti. Namreč, sklep ministra se lahko vsakoletno spreminja, kar pomeni, da minister s sklepom lahko v enem letu postavi ali pa izloči iste dolžnosti iz seznama vojakov, ki bi lahko nadaljevali delo v SV po 45 letu. Nadalje poudarjamo, da se s predlagano ureditvijo lahko vojakom za enako obdobje podaljša pogodba o zaposlitvi t.j. do 55 leta s tem postavimo vojake dejansko še v slabši položaj, saj bodo, če se jim pogodba ne bo spet podaljšala, kar se jim lahko zgodi zaradi zdravstvenih razlogov oz možnih posledic, spet na trgu delovne sile in to zagotovo ni motivacija za zaposlitev SV. Zato zagovarjamo predlog, da se letna meja 45 let ukine in uvede pogodba za nedoločen čas, kar je stališče vseh sindikatov na obrambnem področju, s čimer se pomembno varujejo pravice delavcev na obrambnem področju pred zlorabami, ki smo jih vsakodnevno tudi deležni. Vojakom je treba zagotavljati enake možnosti v karierni poti, saj vrsto let opažamo intenzivno obliko kadrovske korupcije, ki temelji ravno na zlorabi prava. Ob tem še dodajamo, da predlagane spremembe za ureditev statusa vojakov ne odpravljajo neenakosti do ostalih zaposlenih v JS, ampak jih dodatno poglabljajo predvsem v škodo pripadnikov SV.
 3. Ustrezno temu se mora izbrisati v 3. čl. Sprememba vezana na 3. ods. 93. čl. ZObr in hkrati v 4. čl. sprememb izbris 2. ods. sprememb ZObr.

Ob navedenem tako ugotavljamo, da Vlada RS vztraja pri reševanju statusa vojakov preko Zakona o obrambi, ki potrebuje dvotretjinsko večino, medtem ko je Ustavno sodišče izrecno opredelilo, da se delovnopravno področje na obrambnem področju lahko preprosto rešuje preko splošnih predpisov. V sindikatih tudi ne moremo razumeti stališča in cilja vlade, ki zagotavlja, da ima resne namene reševanje kadrovske problematike na obrambnem področju ob tem, pa zavrača edino sprejemljivo in razumno rešitev, da se pripadnikom SV omogoči zaposlitev za nedoločen čas.

Nikakor se v sindikatih ne moremo otresti opravičene bojazni, da se zaradi neupoštevanja in zavračanja mnenja Zakonodajne pravne službe Državnega zbora, ki temeljijo na sodnih praksah in presojah Ustavnega sodišča, omogoča možnost ustavno pravne presoje. V praksi bi to lahko pomenilo, da bi bile predlagane spremembe že sprejetega zakona razveljavljene in bi bilo treba ponovno izvesti celoten postopek sprememb omenjenega zakona, s katerim bi želeli urediti status vojakov.

Nazadnje urejano na 1, 24.09.2020 09:43
Oceni ta prispevek
(2 glasov)
Objavljeno v Novosti
 • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

 • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
 • Davčna številka: 90213033
 • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
 • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528