Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Pozitivno mnenje na predlog uredbe - vendar ...?

Sindikat Ministrstva za obrambo je bil  dne 5. 12. 2018 s strani MO, povabljen na  usklajevanje predloga uredbe, ki jo je pripravil MO. Usklajevanje uredbe o uvrstitvah formacijskih dolžnosti in nazivov v SV in posledično možnost ureditve anomalij, ki so nastale v letu 2017 je dosežek SMO v poagajanjih z VRS v  letošnjem letu in je kot tak del  DOGOVORA z vlado in reprezentativnimi sindikati o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju.

 

 

Mnenje na uredbo, ki je bila posredovano na MO objavljamo v celoti:

 

 

Naslovnik : g.  dr. KLEMEN GROŠELJ, DS

Spoštovani, kot smo se dogovorili na usklajevanju Uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov SV v plačne razrede, vam posredujemo mnenje SMO z obrazložitvami:

 

1. POZITIVNO MNENJE predlaganim uvrstitvam formacijskih dolžnosti in nazivov v uredbi (vojak, podčastnik, častnik) s katerimi se zopet vzpostavlja vojaška hierarhija in se odpravljajo anomalije nastale v letu 2017;
2. POZITIVNO MNENJE predlaganim uvrstitvam vojaških uslužbencev glede primerjave s činih v SV v skladu s 6. členom Uredbe o vojaških uslužbencih;
3. NEGATIVNO MNENJE dajemo na del formacijskih dolžnosti, ki so povezane za čine in nazive poklicev, ki nimajo možnosti napredovanja v nazivu.

 

Ti poklici so:

 

Kontrolorji zračnega prostora v vseh tarifnih skupinah in nazivih vojakov, podčastnikov, častnikov in vojaških uslužbencev,
- Letalski tehniki in tehniki letalci v nazivih podčastnik in vojaški uslužbenci,
- Piloti v častniških nazivih.

 

Navedene skupine so uvrščene v V, VI in VII tarifni skupini pri čemer je zadnji poseg v Uredbo v letu 2017 spregledal določila ZSPJS za poklice, ki nimajo možnosti napredovanja v nazivih in se jih zaradi tega razporedi 5 PR višje od primerljivega poklica. Z enostranskim posegom VRS leta 2017 je ta razlika na različnih nivojih različna in sicer:

 

- V V tarifni skupini 3 PR,
- V VI tarifni skupini 5 PR,
- V VII tarifni skupini v rangu poročnik-stotnik 4 PR in
- Višje od majorja oz. VU XII razreda 5 PR.

 

Ker se ne sledi zahtevi SMO po izenačitvi teh poklicev na 5 PR, v tem delu ne moremo podati pozitivnega mnenja.

 

 

 

4. NEGATIVNO MNENJE zaradi nespoštovanja zahteve SMO po uvedbi novih poklicev v nazivu specialist: vojaški policist, kriminalist in letališko osebje.

 

Naj ob tem poudarimo, da je bilo s strani SMO dne 27. 11. 2018 na seji pogajanj v zvezi z razrešitvijo stavkovnih zahtev Koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja izpogajano naslednje:

- citat iz zapisnika:

 

»Ne glede na prejšnji odstavek se izjemoma drugače uvrstijo tiste formacijske dolžnosti in nazivi v Slovenski vojski, za katere je tako določeno v Prilogi 1 tega dogovora. V zvezi z uvrstitvami formacijskih dolžnosti in nazivov v plačne razrede v Slovenski vojski se opravi še usklajevanje uredbe z reprezentativnimi sindikati.
Na vprašanje sindikalne strani, ali se bodo anomalije v zvezi z uvrščanjem formacijskih dolžnosti in nazivov v plačne razrede v Slovenski vojski s procesom usklajevanja uredbe odpravile, je vladna stran povedala, da predlagana dopolnitev omogoča, da se ob usklajevanju uredbe to stori, kar izhaja iz zapisnika seje pogajanj v zvezi z razrešitvijo stavkovnih zahtev Koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja z dne 27.11.2018 številka: 0100-17/2018.

Lep pozdrav.

 

 

 

Nazadnje urejano na 0, 06.12.2018 20:59
Oceni ta prispevek
(2 glasov)
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

SEKRETAR

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

GSM:040 792 528