Odgovor MO na zahtevo SMO o prenehanju diskriminacije in stigmatizacije zaposlenih v SV in MO, ki niso cepljeni proti COVID-19

S strani MO smo dne 24.08.2021 prejeli odgovor na našo zahtevo povezano s podanimi usmeritvami ministra za obrambo, ki je dne 28. 07. 2021 podal vsem notranjim organizacijskim enotam in organom v sestavi Ministrstva za obrambo in sicer usmeritve za izvajanje cepljenj proti bolezni COVID-19 v Ministrstvu za obrambo – dodatno obvestilo.

V podani zahtevi smo med drugim zapisali:

"Da od ministrstva za obrambo  pričakujemo, da bodo pripravili takšno usmeritev, v kateri bodo upoštevali tako zakonske okvirje kot tudi prepoved diskriminacije, in stigmatizacije zaposlenih. Namreč zavedamo se in se ob tem tudi bojimo, da bodo odgovorni, te vaše usmeritve razumeli kot poziv oz. odobravanje diskriminacije do tistih zaposlenih, ki se iz kakršnihkoli razlogov ne bodo cepili."

V nadaljevanju podajamo odgovor v celoti:

Zadeva:                Odprava stanja neravnopravnosti - odgovor

Zveza:                  Vaš dopis št. MO-GŠ 17/21 z dne 2. 8. 2021

Spoštovani,

z vašim dopisom, citiranim v zvezi, s katerim nas obveščate, da od nas pričakujete takšno usmeritev za izvajanje cepljenj proti bolezni COVID-19, s katero bodo upoštevani tako zakonski okvirji kot tudi prepoved diskriminacije in stigmatizacije zaposlenih, vam podajamo naslednje pojasnilo:

Kot je splošno znano in kar ves čas poudarjamo tudi v Ministrstvu za obrambo, je cepljenje proti bolezni COVID-19 najučinkovitejši ukrep za preprečevanje širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki ga za vse zaposlene zagotavlja in izvaja Vojaško zdravstvena enota. Temeljni cilj, ki ga s tem sledimo, pa je izključno skrb za zagotavljanje varnega in zdravega delovnega okolja, v katerem delajo varno in zdravi zaposleni in v katerem je tveganje za prenos okužb z virusom SARS-CoV-2 nizko in obvladljivo.

Ob tem želimo poudariti, da je COVID-19 nepredvidljiva nalezljiva bolezen, ki se lahko pri nekomu izkaže kot blag prehlad, pri drugemu pa se lahko zdravstveno stanje drastično poslabša v nekaj urah. Evakuacijske zmogljivosti, s katerimi razpolagamo, pa nam ne omogočajo, da bi lahko medicinska evakuacijska ekipa do obolelega zaposlenega v tujini prišla pravočasno ter ga varno in pravočasno transportirala v ustrezno zdravstveno ustanovo v Republiki Sloveniji, ki bo lahko obolelega ustrezno oskrbela in zdravila, zato je pomen ustreznega preventivnega ravnanja, ki ga zagotavlja cepljenje proti nalezljivi bolezni COVID-19 v polnem obsegu, še toliko večji.

V Ministrstvu za obrambo se bomo še naprej aktivno zavzemali za zagotavljanje čim večje stopnje varnosti in zdravja pri delu vseh zaposlenih na ministrstvu ter s pravočasno pripravo in izvajanjem vseh potrebnih preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 skrbeli za varno in zdravo delovno okolje, v katerem bo tveganje za prenos okužb s tem virusom na najnižji možni ravni.

S spoštovanjem,

Uroš Lampret