Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Zahteva SMO po takojšnji odpravi neenake obravnave pripadnikov in zaposlenih v MO

Minister za obrambo je dne 28. 07. 2021 podal vsem notranjim organizacijskim enotam in organom v sestavi Ministrstva za obrambo, usmeritve za izvajanje cepljenj proti bolezni COVID-19 v Ministrstvu za obrambo – dodatno obvestilo. V omenjenih usmeritvah je bilo med drugim tudi zapisano:

»Da pri opravljanju zakonsko opredeljenih nalog Slovenske vojske na ozemlju Republike Slovenije, kot je varovanje državne meje in pomoč drugim državnim organom ali tam, kjer obstaja večja nevarnost prenosa okužbe z virusom SARS-CoV-2, se prednostno zagotovi pripadnike Slovenske vojske in druge zaposlene na ministrstvu, ki imajo cepljenje proti COVID-19 opravljeno v polnem obsegu.«

V sindikatu Ministrstva za obrambo smo se na zahtevo članov na podane usmeritve odzvati in pri tem posredovati dopis, kot izhaja iz nadaljevanja:

 

ZVEZA: Usmeritve za izvajanje cepljenj proti bolezni COVID-19 v Ministrstvu za obrambo - dodatno obvestilo Št: 181-2/2020-247 z dne 28. 07. 2021

Iz podanih usmeritev je moč razbrati, da bodo testiranja na prisotnost virusa SARS- CoV-2 po 23. 8. 2021 plačljiva za vse tiste pripadnike SV in zaposlene na MO, ki jih Uredba o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 v 2. členu ne določa kot izjeme.

V SMO ocenjujemo, da prevalitev stroška obveznega testiranja na delavca (vsaj za opravljanje namenskih nalog) ni dopustna. Naj ob tem poudarimo, da v skladu s 14. čl. Zakona o varnosti in zdravju pri delu in na podlagi drugih delovnopravnih aktov ni nobenega dvoma, da ukrep, ki ga delodajalec odredi kot ukrep varnosti in zdravja pri delu, delavcu ne sme povzročiti nikakršnih finančnih obveznosti. Navedeno pomeni, da delavec, ki ga delodajalec za potrebe opravljanja njegove zaposlitve napoti na testiranje na virus sars-cov-2, ne more in ne sme biti finančno obremenjen, strošek testa mora v celoti prevzeti delodajalec, četudi je delavcem dana možnost brezplačnega prostovoljnega cepljenja.

Zavrnitev cepljenja ni protipravno ravnanje, na podlagi katerega bi bil delavec lahko odškodninsko odgovoren. Ob tem dodajamo, da vse dokler cepljenje z zakonom ni določeno kot obvezno - bodisi na splošno bodisi v posamezni dejavnosti - delodajalci od delavcev tudi ne smejo zahtevati, da se cepijo. Poleg tega je vprašljivo tudi, na kakšen način ukinitev brezplačnega testiranja posega v pravico do zdravja in življenja tako cepljenih kot necepljenih ljudi.

Dokaz temu je mogoče razumeti tudi vaš zapis v zadnjem odstavku podanih usmeritvah, ki ga želimo pozitivno interpretirati skozi prizmo skrbi za varnost in zdravje pripadnikov in zaposlenih v MO, vendar pa je v zapisu uporabljena beseda »prednostno«, ki pa ob dejstvu, da iz zakonsko opredeljenih in navedenih nalog izhaja opravičenost do dodatka konotira kaznovalno funkcijo do tistih zaposlenih, ki se niso cepili. Nadalje se ob uporabi »prednostno« zastavlja tudi vprašanje razumskega namena te odločitve ob upoštevanju dosedanjih dejstev, da so pripadniki SV in zaposleni v MO izvajali enake naloge, za katere pa je zadostovalo redno testiranje.

Dejstvo je, da se bodo zaposleni, ki se iz nemedicinskih razlogov ne želijo cepiti, v življenju srečevali z vse več omejitvami, posledično bodo pripadniki SV in zaposleni v MO glede na svoj socialno-ekonomski status zaradi takšnih prisil postavljeni v neenak položaj. Vendar pa smo prepričanja, da zapisano ne bi smelo pri posamezniku povzročati diskriminatornih učinkov ali ga celo omejevati pri izvajanju njegovega dela, kot to želite početi v podanih usmeritvah. Poudarjamo, da so takšna ravnanja grobi poseg v človekovo pravico in svoboščino.

Naj vas ob tem spomnimo na vaš odgovor z dne 01. 04. 2021 v katerem ste zapisali:

»V zvezi s tem bi ponovno pojasnili, da je cepljenje proti bolezni COVID-19 najučinkovitejši način preprečevanja širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 ter s tem bolezni COVID-19 in zajezitve epidemije te nalezljive bolezni. Odločitev o izvedbi cepljenja je povsem prostovoljna. Iz navedenega izhaja, da v kolikor posameznik ne bo podal privolitve za cepljenje proti COVID- 19, se le to ne bo izvedlo.«

Pričakujemo, da boste pripravili takšno usmeritev, v kateri boste upoštevali tako zakonske okvirje kot tudi prepoved diskriminacije, in stigmatizacije zaposlenih. Namreč zavedamo se in se ob tem tudi bojimo, da bodo odgovorni, te vaše usmeritve razumeli kot poziv oz. odobravanje diskriminacije do tistih zaposlenih, ki se iz kakršnihkoli razlogov ne bodo cepili.

Nazadnje urejano na 0, 22.08.2021 20:45
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

SEKRETAR

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

GSM:040 792 528