Odgovor MO na podane kršitev obveznih usmeritev ministra

Vodstvo MO nam je v svojem odgovoru - dopis št. 101-2/2021-100 zagotavljalo, da kršitev glede spoštovanja ministrovih obveznih usmeritev za zagotavljanje izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT pogoj) za zajezitev širjenja virusa SARS- CoV-2 in s tem obolenj s COVID-19 ne beleži. S strani članov pa smo bili seznanjeni, da v vseh enotah SV ponovno prihaja do svojstvenih interpretacij omenjenih usmeritev s strani nadrejenih.

O indicu kršitev, ki jih navajamo v nadaljevanju je bilo vodstvo MO obveščeno 21. 10. 2021, ki pa je za odgovor potrebovalo nerazumno dolgi čas.

Seznanjeni so bili, da se namreč na varovanje državne meje napotuje SAMO pripadnike, ki so cepljeni oziroma imajo izpolnjen PC pogoj, še več odločitve nadrejenih so takšne, da se na naloge varovanja državne meje napotuje izključno cepljene in se izključuje celo prebolevnike.

V podani prijavi kršitev smo ministra z vso resnostjo pozvali, da nemudoma zaustavi takšne samovoljne interpretacije in praktične izvedbe, ki so v nasprotju z njegovimi dosedanjimi obveznimi usmeritvami in tudi v nasprotju s podanimi zagotovili SMO-ju, ki izhajajo iz dopisa – odgovora MO z dne 02. 09. 2021 št. 101- 2/2021-80.

zagotovilo.png

Ob tem smo poudarili, da trenutno še veljaven odlok VRS določa za vse državljane v RS pogoj PCT in sprejemanje kakršnih koli strožjih zahtev je v nasprotju z odlokom in stigmatizira zaposlene pri njihovem izvajanju delovnih nalog, na drugi strani pa takšne odločitve posledično povzročajo preobremenjenost tistih zaposlenih, ki imajo izpolnjen PC pogoj .

Kot smo že dejali smo danes 11. 11. 2021 vendarle dočakali odgovor MO, ki ga objavljamo v nadaljevanju:

Sindikat Ministrstva za obrambo

Dalmatinova 4

1000 Ljubljana

Številka:                101-2/2021-105

Datum:                  11. 11. 2021

Zadeva:                Kršitev obveznih usmeritev ministra - odgovor

Zveza:                   Vaš dopis z dne 21.10.2021

V zvezi z vašim dopisom, citiranim v zvezi, s katerim nas seznanjate, da v vseh enotah SV prihaja do svojevrstnih interpretacij usmeritev ministra v zvezi s PCT pogojem vas obveščamo, da smo navedeno zadevo ponovno proučili in na podlagi naše zahteve pridobili informacije, da vodje notranjih organizacijskih enot in predstojniki organov v sestavi Ministrstva za obrambo navedene usmeritve ministra dosledno upoštevajo.

Hkrati vas obveščamo, da je minister za obrambo izdal Obvezne usmeritve za zagotavljanje izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT pogoj) za zajezitev širjenja virusa SARS-CoV-2 in s tem okužb s COVID-19 v Ministrstvu za obrambo, št. 0070-27/2021-46 z dne 8. 11. 2021, ki v 12. členu določa, da notranji nadzor nad izpolnjevanjem PCT pogoja za zaposlene, goste, obiskovalce, zunanje pogodbene izvajalce in dobavitelje izvaja organizacijska enota ministrstva, pristojna za varnost in zdravje pri delu, inšpekcijski nadzor pa skladno s prisojnostmi, izvaja Inšpektorat RS za obrambo.

V kolikor poznate konkretne primere kršitev obveznih usmeritev ministra, lahko le-te posredujete na zgoraj navedene pristojne službe ministra.

S spoštovanjem,

Uroš Lampret državni sekretar