Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

MO pozvan, da jasno in nedvoumno odgovori na najpogostejše zastavljena vprašanja s strani članov in zaposlenih v SV in MO, povezanih na cepljenja proti COVID 19

Dne 21. 02. 2021 smo na vodstvo MO posredovali zahtevo, v kateri smo jih pozvali, da nam jasno in nedvoumno odgovorijo na najpogostejše zastavljena vprašanja s strani članov in zaposlenih v SV in MO, povezanih na cepljenja proti COVID 19.

Zahteva SMO po pojasnilu-cepljenje proti COVID 19, ki je bila posredovana na MO:

Kot verjetno sami ugotavljate, smo tudi zaposleni v SV in na MO izpostavljeni nenehnim spreminjajočim se informacijam in dezinformacijam glede cepljenja proti COVID 19, ki botruje pri zaposlenih dvom o učinkovitosti samega cepljenja. V zadnjih dneh smo v sindikatu zasuti z vprašanji članov, povezanimi glede cepljenja. V izogib nejasnostim, ki prispevajo slabi delovni klimi vas pozivamo, da nam na zastavljena vprašanja članov, ki opravljajo naloge tako doma kot v tujini podate jasne odgovore, podprte z zakonsko podlago, in sicer:

  • • Če se ne cepim ali mi lahko onemogočijo vstop v vojašnico oz. opravljanje dela;
  • • Smo na MOM in nadrejeni na nas apelirajo, da se cepimo, če zavrnem cepitev ali mi lahko prekinejo misijo;
  • • Sem na pripravah za odhod na misijo. Ali me zaradi odklonitve cepljenje proti Covidu ne bodo napotili na MOM in ali me bo ta moja odločitev ovirala pri karierni poti in podaljšanju pogodbe;
  • • Ali me nadrejeni zaradi odklonitve cepljenja ne bodo, več pošiljali na varovanje državne meje, varovanje objektov, daljša terenska usposabljanja, čeprav sem pripravljen opravljati teste na COVID in ali bom zaradi te odločitve nosil posledice ter kakšne.

Navedli smo le nekaj najpomembnejših vprašanj, na katere z vaše strani pričakujemo jasne in ne dvoumne odgovore. Z vašimi odgovori pa bomo seznanili vsakega slehernega člana in tako prispevali k boljši obveščenosti zaposlenih, ki jo v tem trenutku ocenjujemo kot ključno.

Po več kot mesecu dni od podane zahteve SMO pridobimo odgovor MO dne 23. 3.2021, ki ga v celoti objavljamo v nadaljevanju:

 

Številka: 101-2/2021-37 Datum: 22. 03. 2021

Zadeva: Zahteva po pojasnilu – cepljenje proti COVID 19 - odgovor

Zveza: Vaš dopis št. MO-GŠ 07/21 z dne 21. 2. 2021

Spoštovani,

prejeli smo vaš dopis, citiran v zvezi, v katerem ugotavljate, da so zaposleni v Ministrstvu za obrambo (v nadaljevanju: ministrstvo) in Slovenske vojske (v nadaljevanju: SV) izpostavljeni spreminjajočim se informacijam in dezinformacijam glede cepljenja proti COVID- 19, ki botruje pri zaposlenih dvom o učinkovitosti samega cepljenja. V nadaljevanju navajate, da ste s strani članov prejeli vrsto vprašanj, povezani s cepljenjem, zato nas v izogib nejasnostim, ki po vašem mnenju prispevajo k slabi delovni klimi pozivate, da na vaša zastavljena vprašanja podamo jasne odgovore, podprte z zakonsko podlago.

Pojasnjujemo, da vaše ugotovitve, da so zaposleni v ministrstvu in SV izpostavljeni spreminjajočim se informacijam in dezinformacijam glede cepljenja proti COVID- 19, ne držijo.

Sekretariat generalnega sekretarja (SGS) je z dopisom št. 181-2/2020-154 z dne 7. 1. 2021 obvestil vse notranje organizacijske enote in organe v sestavi ministrstva, da bo v izvedbi Vojaško zdravstvene enote (VZE) za vse zaposlene v ministrstvu organizirano cepljenje proti bolezni COVID-19. V zvezi s tem so bili vsi vodje notranjih organizacijskih enot in predstojniki organov v sestavi zaprošeni, da preverijo zainteresiranost svojih zaposlenih za to cepljenje in sezname zaposlenih za svojo organizacijsko enoto posredujejo Oddelku za varnost in zdravje pri delu v Službi za kadrovske zadeve v SGS.

Na podlagi tako zbranih podatkov je bil pripravljen prednostni seznam kandidatov za tovrstno cepljenje ter lokacije in termini cepljenj, o čemer bo/je bil vsak zainteresirani zaposleni, preko kontaktne osebe v notranji organizacijski enoti ali organu v sestavi oziroma Operativne skupine za cepljenje, ki je bila ustanovljena v ta namen, obveščen naknadno. Ob tem je bilo še posebej poudarjeno, da je cepljenje proti bolezni COVID-19 najučinkovitejši način preprečevanja širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 ter s tem bolezni COVID-19 in zajezitve epidemije te nalezljive bolezni, vendar povsem prostovoljno.

Na podlagi tega dopisa je GŠSV izdal ukaz za zbiranje podatkov o zainteresiranih pripadnicah in pripadnikih Slovenske vojske za cepljenje proti COVID-19, št. 160-11/2021-3 z dne 13. 1. 2021. Do 3. 3. 2021 se je za cepljenje prijavilo nekaj več kot 56% pripadnikov SV. Številka se dnevno spreminja, saj se pripadniki še dodatno prijavljajo.

Navajamo še, da je Vlada RS sprejela Nacionalno strategijo cepljenja proti COVID-19, Verzija II, št. 18100-41/2020/13 z dne 1. 3. 2021, katere osnovni cilj je zmanjšati umrljivost zaradi COVID-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih, razbremeniti zdravstveni sistem ter omogočiti ponoven zagon gospodarstva ter ponovno vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi ter socialno življenje in ostale aktivnosti, ki so zaradi krize omejene.

Zato je potrebno najprej cepiti skupine prebivalstva z največjim tveganjem za težji potek bolezni in smrt zaradi COVID-19 in nato v čim krajšem času doseči čim večjo, vsaj 60 % (1,200.000 prebivalcev) precepljenost prebivalstva. Vizija med drugim opredeljuje tudi procese, naloge in nosilce nalog na področju izvedbe cepljenja proti COVID-19 ter prednostne skupine za cepljenje, med katerimi so tudi pripadniki SV, ki odhajajo na mirovne operacije in misije (MOM).

Naj na tem mestu še izpostavimo, da je SV izdala zloženko z naslovom »Enotni zavihajmo rokav«, jo razdelila v poveljstva in enote SV, objavljena pa je tudi na intranetni spletni strani ministrstva, s ciljem, da bi pri pripadnicah in pripadnikih SV vzpodbudili razmišljanja za lažjo odločitev za cepljenje.

Pojasnili bi še, da se nekatere nosilne države, pod okriljem katerih potekajo MOM, že odločajo za obvezno cepljenje proti COVID-19 (mirovna misija Združenih narodov Unifil v Libanonu, tovrstna zahteva je izražena tudi za eFP), nekatere pa poudarjajo, da je cepljenje pred prihodom na MOM zelo zaželeno.

Iz navedenega izhaja, da v kolikor bo zahteva po obveznem cepljenju proti COVID-19 podana s strani vodilne države MOM, bodo na MOM napoteni samo cepljeni pripadniki.

Dne 24.03.2021 posredujemo na MO VNOVIČNI POZIV v katerem zapišemo:

V vašem odgovoru z dne 22. 03. 2021 tako ugotavljamo, da ste nam odgovorili samo na eno vprašanje, ki je povezano s cepljenjem pred odhodom na MOM. Iz preostale vsebine vašega podanega odgovora pa ne izhaja, da bi skozi zapisana pojasnila bilo moč razbrati odgovore na preostala bistvena zastavljena vprašanja, zato ponovno zahtevamo, da nam podate jasne odgovore na zastavljena vprašanja iz našega dopisa z dne 21. 02. 2021.

Pri tem vas moramo dodatno opozoriti, da smo na vaš odziv čakali mesec dni, kar zagotovo ni v skladu s pogodbeno določenim rokom.

Dne 06.4.2021 prejmemo naslednji odgovor s strani MO:

Številka: 101-2/2021-44

Datum: 01. 04. 2021

Zadeva: Vnovični poziv (cepljenje proti COVID-19) - pojasnilo

Zveza: Vaš dopis MO-GŠ 07-1/21 z dne 24. 3. 2021

Spoštovani,

prejeli smo vaš dopis, citiran v zvezi, s katerim nas ponovno pozivate, da se opredelimo do vaših vprašanj, ki se nanašajo na izvedbo cepljenja zaposlenih proti COVID-19.

V zvezi s tem bi ponovno pojasnili, da je cepljenje proti bolezni COVID-19 najučinkovitejši način preprečevanja širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 ter s tem bolezni COVID-19 in zajezitve epidemije te nalezljive bolezni. Odločitev o izvedbi cepljenja je povsem prostovoljna.

Iz navedenega izhaja, da v kolikor posameznik ne bo podal privolitve za cepljenje proti COVID- 19, se le to ne bo izvedlo.

Ugotavljamo in ocenjujemo, da smo vam v zvezi z zgoraj izpostavljeno problematiko podali celovit odgovor (dokument MO št. 101-2/2021-37) oziroma pojasnila in da ni potrebe po dodatnem pojasnjevanju ali podajanju odgovorov na vaša vprašanja.

S spoštovanjem,

Uroš Lampret državni sekretar

Nazadnje urejano na 0, 09.04.2021 12:53
Oceni ta prispevek
(1 glas)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

SEKRETAR

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

GSM:040 792 528