Odgovor MO na poziv SMO k izplačilu dodatkov iz naslova 39. čl. KPJS in 71. čl. ZIUZEOP vsem zaposlenim

Dne  14. 07. 2020 smo s strani MO na poziv SMO k izplačilu dodatkov iz naslova 39. čl. KPJS in 71. čl. ZIUZEOP vsem zaposlenim prejeli naslednji odgovor:

Zadeva: Poziv k izplačilu dodatkov - odgovor
Zveza: Vaš dopis št. MO-GŠ 17/20 z dne 4. 7. 2020

Spoštovani,

v zvezi z vašim dopisom, citiranim v zvezi, s katerim zahtevate pojasnilo, zakaj zaposleni, ki se nahajajo na delu v tujini in tudi v RS, niso bili deležni dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) v mesecu juniju 2020 Hkrati pozivate, da z vašo podporo storimo vse, da Vlada RS uvidi krivico in neenakopravnost obravnave do zaposlenih v MORS in temu ustrezno izda nov sklep ter odpravi nastale krivice. V zvezi s tem je treba pojasniti, da skladno z določbo 92. člena Zakona o javnih uslužbencih predstojnik ne sme sprejeti odločitve, ki bi javnemu uslužbencu zagotavljala manjše ali večje pravice oziroma manj ali bolj ugodne pogoje dela, kot so določeni s predpisi s področja delovnega prava in kolektivnimi pogodbami.
Kot pravilno ugotavljate v vašem dopisu, ni pravne podlage za izplačilo zahtevanih dodatkov za mesec junij 2020. Zato menimo, da je bilo ravnanje ministrstva v konkretni zadevi ustrezno. Ob tem še dodajamo, da je vrednotenje plač javnih uslužbencev, napotenih na delo v tujino, urejeno z Uredbo o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini ter Uredbo o plačah in drugih prejemkih pripadnikov Slovenske vojske pri izvajanju obveznosti, prevzetih v mednarodnih organizacijah oziroma z mednarodnimi pogodbami. Navedeni uredbi med drugim urejata tudi dodatke za posebne pogoje bivanja oziroma posebne življenjske razmere, v sklopu katerih se vrednoti tudi delo na območju razglašene epidemije, zato navedba, da delo napotenih na delo v tujino za mesec junij 2020 ni bilo ustrezno ovrednoteno, ne drži.
S spoštovanjem,

mag. Damijan Jaklin