Povzetek včerajšnjih pogajanj s predstavniki vladne pogajalske skupine

Na včerajšnjem sestanku z vladnimi pogajalci sta bili temeljni zahtevi sindikatov javnega sektorja, Regres v višini 1050 evrov za vse uslužbence, namesto predvidenih 940 evrov, in bolj pregledno ter dorečeno izplačevanje dodatkov za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi (KPJS) ter za nevarnost in obremenjenost po interventni zakonodaji (PKP#1).

V sindikatih smo bili presenečeni nad dejstvom, da je minister prišel na pogajanja brez mandata, čeprav sta vprašanje regresa napovedali obe sindikalni pogajalski skupini.

V sindikatu Ministrstva za obrambo smo posebej ogorčeni, ker v sklepu, s katerim je vlada določila višino sredstev in razrez za dodatek po PKP#1 za maj, pripadniki SV  in zaposleni v MO sploh niso omenjeni.

Obe pogajalski skupini sindikatov JS sta predstavnike vlade opozorili, da je sklep treba popraviti, ker ni korektno, da se do položaja celih delov javnega sektorja desetine tisočev zaposlenih sploh ne opredeljuje ob tem poudarjamo tudi, da veliko pripadnikov SV in zaposlenih v MO opravlja naloge v tujini, kjer je še vedno epidemiološka slika bistveno slabša kot v Sloveniji.

Minister za JU g. Koritnik je pojasnil, da dodatek po KPJS še vedno pripada vsem uslužbencem tudi v maju, saj je vezan na obdobje epidemije. Korona dodatek po PKP#1 pa je VRS uvedla zaradi povečanih obremenitev in dodatne ogroženosti, poleg dodatka po KPJS. Vlada je ocenila, da je bila maja ta ogroženost in obremenjenost nižja kot preteklih mesecih.

Glede nezadovoljstva zaradi načina razdeljevanja in tega, da so vsi vzvodi v rokah predstojnikov, pa je komentiral: »Če kdaj, se je zdaj pokazalo, da mora menedžment prevzeti svoj del odgovornosti. Navsezadnje je zato vodstvenih strukturah, ima naziv in višje plačilo.«

S strani vladne pogajalske skupine so napovedali, da bodo nekatere zadeve preverili, da bo inšpektorat za javni sektor aktiven in da bodo čez čas opravili analizo izplačevanja dodatkov.

Pogajanja z VRS se nadaljujejo 1. 7. 2020.

Nazadnje urejano na 1, 18.06.2020 10:00