PROBLEMATIKA POVEZANA NA KORONA VIRUS

Zaradi velikega števila klicev članov Sindikata Ministrstva za obrambo smo na novo vodstvo MO naslovili zahtevo po pojasnilu najbolj perečih vprašanj.

Dopis objavljamo v celoti.

V povezavi z razglasitvijo epidemije korona virusa v RS in ukrepov, ki so pričeli veljati z današnjim dnem 16. 3. 2020 ter v povezavi z interventnim zakonom imamo nekaj nepojasnjenih dilem oz. vprašanj:

⮚ Dejstvo je, da bo večje število pripadnikov moralo koristiti ponujene rešitve zaradi varstva otrok, saj so zaprte vse šole, vrtci, dijaški domovi in podobno. Plačilo je jasno opredeljeno z interventnim zakonom, je pa osnovno vprašanje, kako bo realizirano. Upamo, da te pravice ne boste nikomur odrekali ali jim odrejali koriščenje letnega dopusta, saj letni dopust ni namenjen reševanju tovrstne situacije zraven tega je enostransko odrejanje letnega dopusta v nasprotju z zakonom. Delodajalec odobri letni dopust v skladu z dogovorom z delavcem. Priporočamo vam tudi da, se v primerih, kjer je mogoče uredi delo na domu. Zahtevamo, da se vsem vodjem organizacijskih enot dajo enake obvezne usmeritve glede zagotavljanja pravic pripadnikov in zaposlenih. Z jasnimi navodili se bomo izognili različnim tolmačenjem aktov in realizacijam aktivnosti ter izplačil, kot se je v preteklosti večkrat že zgodilo.

⮚ Hkrati ugotavljamo, da bodo preostali pripadniki SV oz. zaposleni v MO, SV, URSZR, OVS, ki ne bodo imeli težav zaradi varstva otrok, morali opravljati veliko več nalog. Jasno je, da se bo zaradi odsotnosti zaposlenih zaradi varstva otrok ter razglašene epidemije drastično povečalo število nalog ter s tem obseg dela tistih zaposlenim, ki bodo na delovnih mestih. Ob dejstvu, da zaradi  kadrovske podhranjenosti in zaradi vse večjega števila nalog že sedaj prihaja med pripadniki SV  do preobremenitev, ki imajo za posledico izgorelost se bo navkljub nastalim razmeram to stanje samo še stopnjevalo. Menimo, da bi za vse zaposlene, ki bodo svoje in dodatne naloge opravljali v imenu RS, morali poleg ostalih pravic, kot so nadurno delo, pripravljenost na določenem kraju, pripravljenost na domu, itn., zagotoviti tudi sredstva za izplačila po 22. e. čl. ZSPJS.

⮚ Ker je v RS razglašena epidemija, smo prepričani, da zaposlenim pri opravljanju nalog pripada pravica do dodatka po  11. tč. 39. čl. KPJS v predvideni višini.

⮚ Pripadniki VZE del svojih nalog izvajajo skozi usposabljanje v javnih zdravstvenih zavodih. Glede na to, da pripadniki VZE opravljajo dela na različnih oddelkih javnih zavodov, v aktualnih razmerah tudi na infekcijskih oddelkih, menimo, da bi morali biti izenačeni z zaposlenimi na teh oddelkih ter bi morali imeti zagotovljeno ustrezno zaščitno opremo ter pravico do izplačila vseh dodatkov po kolektivni pogodbi za zdravstvo, saj se srečujejo z raznimi nevarnostmi, med drugim tudi z veliko nevarnostjo okužbe z različnimi boleznimi.

⮚ Za zaključek vas pozivamo, da zaposlenim v organizacijskih enotah ministrstva in zaposlenim v organih v sestavi, ki morajo opravljati naloge, zagotovite vsa potrebna zaščitna sredstva, da lahko obvarujejo svoje zdravje in zdravje družin.

Nazadnje urejano na 1, 19.03.2020 10:51