SMO je od MO zahteval pojasnila glede implementacije novih sprememb ZObr

Dne 10. 11. 2020 smo v sindikatu naslovili na MO zahtevo po pojasnilu ključnih vprašanj glede implementacije sprememb ZObr -F s katerimi MO zatrjuje, da bi se naj uredil status vojakov po dopolnjenem 45 letu. Zahtevo objavljamo v nadaljevanju :

Čeprav ste se pri sprejemanju sprememb in dopolnitev ZObr izognili predpisanim postopkom socialnega dialoga, je pri njihovi implementaciji novih določil kar nekaj odprtih vprašanj, na katere pa želijo pripadniki SV, člani sindikata jasna pojasnila. Namreč v teh dneh je po enotah SV zaokrožil dopis, Nabor pripadnikov VU in CO za spremembo statusa in obvestilo o spremembi pri pogodbi za zaposlitev v SV za nedoločen čas.

Veseli nas, da so strokovne službe GŠSV takoj pristopile k iskanju primernih FD iz vrst sil SV, ki se lahko opravljajo po 45. letu starosti. Še toliko bolj pa smo veseli, da boste popravili krivico pripadnikom, ki so po dopolnjeni starosti 45 let bili prerazporejeni na civilne dolžnosti in jim po novem omogočate, da se ob opravljenem ponovnem zdravniškem pregledu njihov status spremeni nazaj v vojake. Ob tem nas skrbi, da boste VU ob spremembi statusa spremenili tudi že pridobljene pravice iz naslova plačnega sistema. Hkrati se pa ne moremo znebiti občutka, da je to samostojna akcija GŠSV, saj pogrešamo sklep ministra o dopustnosti FD, katere je možno opravljati po 45. letu starosti.

Ob tem se nam porajajo naslednja ključna vprašanja:

• Ali bodo vojaki, ki so bili zaradi starostne omejitve 45 let pred uveljavitvijo omenjenih sprememb ZObr prerazporejeni na civilne dolžnosti v ministrstvo ali drug državni organ, deležni predlagane spremembe vrnitve v status vojaka.
  • Ali bodo vojaki, ki so bili zaradi starostne omejitve 45 let pred uveljavitvijo omenjenih sprememb ZObr prerazporejeni v ministrstvo ali drug državni organ, prejeli razliko zneska plače kot to določa zakon in kot jo je prejemal do razporeditve na civilno dolžnost.
  • Glede na pridobljeno informacijo, da je bila ponujena zaposlitev (VU, PČ, Č) za nedoločen čas in ob dejstvu, da želite samo delež NVU zmanjšati nam prosim iz naslova enake obravnave zaposlenih pojasnite, zakaj ta razlika. Namreč vsem VU prvotno ponujate možnost zaposlitve za nedoločen čas nato pa NVU, ki ste jim na podlagi takrat veljavnega ZObr spremenili statuse in sicer iz vojakov v NVU ponujate možnost vrnitve na vojaka ter jim s predlagano rešitvijo odvzemate možnost zaposlitve za nedoločen čas.
  • Zakaj z novimi Obveznimi usmeritvami za vodenje kariernih poti vojaških oseb (MORS, 100-174/2020-1 s 25. 8. 2020) je v skladu s Kadrovskim načrtom SV za leti 2020 in 2021, kjer je možno pripadnikom pogodbo o zaposlitvi skleniti za NDČ (točka 5.1.4. Zadrževanje kadra, 4 odstavek), ni bil obveščen vsak sleherni pripadnik SV.

Ob podanih vprašanjih smo vas dolžni opozoriti tudi, da so nekateri pripadniki pri spremembi statusa, večinoma obdržali svoje že pridobljene plačne pogoje in bi zgolj prevedba nazaj v ustrezen status vojaka pomenila, da bi zaradi sprememb v plačnem sistemu prišli v situacijo, da le-te izgubijo. Potrebno je poudariti, da ponujene prevedbe iz NVU v vojaške nazive ni ustrezen in je kršitev 5. čl. Uredbe o vojaških uslužbencih.

Nazadnje urejano na 0, 10.01.2021 19:18
Objavljeno v Novosti