Zahteva po pojasnilu glede obveznega cepljenja pripadnikov, ki odhajajo na SVNKON MOM

Člani SMO, predvideni za odhod na MOM so nas danes obvestili o izdanem ukazu za obvezno cepljenje proti gripi pred odhodom na MOM. Pri tem izražajo nestrinjanje na omenjen ukaz iz razloga posega v pravico svobode samoodločanja za omenjeno cepljenje. Cepljene naj bi bilo izvedeno 19. 11. 2020 za pripadnike, ki bodo napoteni na Kosovo povedano jim je bilo tudi, da kdor se ne bo cepil ne bo odšel na MOM .

Zato se upravičeno sprašujemo o strokovni in pravni podlagi za izdajo takšnega ukaza in od vas zahtevamo pojasnila za takšno odločitev. Če gre za dezinformacijo ali za slabo razumevanje morebitnih priporočil po liniji PINK, vas pozivamo, da se zadeva takoj uredi z jasnimi in nedvoumni navodili in pojasnili, saj le ta v tem trenutku botruje že k tako zaostreni delovni klimi.

Odgovor MO

Preverili smo vaše navedbe in v nadaljevanju vam posredujemo pojasnila oziroma informacije, ki nam jih je posredoval GŠSV.

Iz prejetih pojasnil izhaja, da je PSSV izdalo 4. dopolnilo ukaza št. 842-1/2020-202 z dne 26. 10. 2020 za prilagoditev delovanj sil SV v času poslabšanja epidemiološke situacije »COVID 19« (PSSV, št. 842-1/2020-288 z dne 19. 11. 2020), kjer se v točki 3.a (Koncept izvedbe) doda, da morajo biti vsi pripadniki SVNKON MOM, ki so v pripravi na napotitev na MOM, skladno z ukazom poveljnika Kfor, pred napotitvijo v območje delovanja cepljeni proti gripi. Posamezniki morajo biti cepljeni v času najmanj dva tedna pred odhodom na območje delovanja. Z vsebino citiranega dopolnila ukaza so bili pripadniki seznanjeni po liniji PINK.