Potek kolektivne odškodninske tožbo na Delovnem sodišču v Ljubljani

V Sindikatu MO smo za zaščito pravic in interesov pripadnikov SV in drugih zaposlenih na Ministrstvu za obrambo julija letos sprožili kolektivno odškodninsko tožbo na Delovnem sodišču v Ljubljani.
Gre za prvo in doslej edino tovrstno tožbo v Republiki Sloveniji, po tem, ko je bil aprila letos uveljavljen nov Zakon o kolektivnih tožbah. Na tem področju torej pri nas ni še nobenih izkušen, strokovnih člankov, strokovne debate ali sodne prakse. Vendar smo šli v spor zavestno, premišljeno, odločno in pogumno; ledino orjemo z namenom, da opozorimo in zaščitimo vse pripadnike SV in druge zaposlene, pred kršitvami pravic iz delovnega razmerja, s katerimi so dnevno soočeni, že vrsto let.

V sporu opozarjamo, da na nekaterih delovnih dolžnostih ministrstvo kot delodajalec ne omogoča svojim delavcem, da bi koristili predpisan odmor med delovnim časom oziroma jim ne plačuje odrejenega dela, ko gre za obvezno primopredajo izmenskega dela. Kar smo v referenčnem primeru člana SMO že dokazali na delovnem in socialnem sodišču in je sodba pravnomočna ter vas o tem tudi obveščali.

Postopek odločanja in reševanja kolektivnega spora poteka drugače, kot običajni civilni postopki. V kolektivnih odškodninskih tožbah mora sodišče, preden se sploh spusti v obravnavanje določene problematike, s sklepom odločiti o tem, ali določen postopek odobri, torej ali so podani razlogi, da se določeni delovnopravna vprašanja obravnavajo kolektivno.

Kot smo v Sindikatu MO sicer pričakovali, Ministrstvo za obrambo, ki ga zastopa Državno odvetništvo RS, na našo tožbo odgovarja, da v predmetni zadevi ni izpolnjenih pogojev za kolektivno obravnavanje izpostavljenih delovnopravnih vprašanj.

Tako je v zadevi za dne 6. decembra 2018 razpisana obravnava, kjer bomo obe strani tudi ustno predstavili argumente za in proti; mi bomo torej še naprej vztrajali pri stališču, da gre za enako pravno vprašanje, ki ga je moč reševati kolektivno.

Sklep glede odobritve kolektivne tožbe bo postal pravnomočen verjetno v začetku leta 2019.

Pri tem je potrebno dodati tudi to, da so pooblaščene odvetniške pisarne SMO vložile tudi individualne delovne spore članov SMO zoper MO, ki se enako nanašajo na ne omogočanje koriščenja predpisanega odmora med delovnim časom oziroma ne plačevanje odrejenega dela, ko gre za obvezno primopredajo izmenskega dela.

O izidu omenjenih tožb vas bomo sprotno obveščali.