Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Ministrstvo in vlada vnovič izigrali zaposlene v SV in MO

Spoštovani !

V sindikatu ministrstva za obrambo SMO smo v letu 2016 skupaj z obrambnimi sindikati (KS90 v katero so združeni SVOZ in SPMO) izpogajali in podpisali dogovor v katerem se je vlada RS zavezala, da na delovnih mestih kjer bodo ugotovljene anomalije in so ta delovna mesta uvrščena do vključno 26. plačnega razreda, pridobijo pravico do izplačila višje plače s 1. 7. 2017, tista delovna mesta, ki so uvrščena nad 26. plačnim razredom pa pridobijo pravico do višje plače s 1. oktobrom 2017.

 

Z današnjim dnem veljavna, Uredba o spremembah Uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski v plačne razrede, ta prinaša na formacijskih dolžnostih,

• vojak II, vojak I, poddesetnik desetnik in naddesetnik v splošnih nazivih, nazivih specialistov ter nazivih SE (specialne enote) povišanje za dva plačna razreda;
• vodnik, višji vodnik, štabni vodnik in višji štabni vodnik v splošnih nazivih, nazivih specialistov ter nazivih SE (specialne enote) povišanje za en plačni razred;
• poročnik, nadporočnik in stotnik ter primerljivi mornariški častniki v splošnih nazivih, nazivih specialistov ter nazivih SE (specialne enote) povišanje za en plačni razred

 

Veliko napora smo v SMO vložili tudi v pogajanjih za J plačno skupino pri odpravi anomalij (civilne osebe zaposlene v SV in MO ) vendar smo na določenih delovnih mestih, ki smo jih želeli ugodneje rešiti bili preglasovani od ostalih sindikatov JS. Ob tem ne smemo pozabiti, še na bridko dejstvo, da smo omenjeni trije sindikati podali negativno mnenje na predlog objavljene uredbe, saj smo zahtevali:

 

1. Premik vseh vojaških dolžnosti za 3 plačne razrede;
2. Sprememba 5. člena Uredbe in sicer:
- Vsem pripadnikom SV se položajni dodatek odredi skladno s splošnimi predpisi;
3. Uvrsti se nov člen, ki se glasi:
- Vsem pripadnikom SV se zaradi prepovedi pravice do stavke in političnega delovanja plača poveča za 2 plačna razreda;
4. Uvrsti se nov člen, ki se glasi:
- Zaradi specifike dela civilnih oseb: delo v posebnih pogojih (terensko delo, delo v tujini, protokoli, usposabljanje vojakov, vzdrževanje sredstev visoke vrednosti, posebni pogoji dela v skladiščih in kuhinjah) se uvedejo nova delovna mesta:
- uvedba novih DM: kuhar v vojaški kuhinji, mehanik za oborožitvene sisteme, mehanik za neoborožitvene sisteme, mehanik za bojna vozila, mehanik za nebojna vozila, skladiščnik v vojaškem skladišču v IV in v TS z uvrstitvami za IV TS v 17 PR in v V TS v 19 PR.

 

Dodatno pa so nas v pogajanjih za izboljšanje stanja tako vojakov kot zaposlenih v MO, ovirala neizpodbitna dejstva in sicer so nam predstavniki vlade RS dne 24. 4. 2017 predstavili izhodišča, ki jih je potrdila vlada RS za odpravo anomalij v plačnem sistemu. Zagotovljeno nam je bilo, da so takšna izhodišča, po posameznih resorjih, zagovarjali resorji na kar so le-ta na VRS potrjena. Tako so na obrambnem resorju pristali v razrez 70 milijonov, kjer je bilo za obrambni del za odpravo anomalij namenjenih le nekaj več kot 5 mil € in so to zgolj drobtinice. Pomembno je ob tem dodati, da se z veljavno uredbo še dodatno poglabljajo anomalije in se pri tem vneto ruši karierni sistem v SV.

Kaj prinaša uredba za zaposlene v SV primer :

Na formacijski dolžnosti VOJAK s V. stopnjo izobrazbe je bil le ta po stari uredbi uvrščen v začetni 21 plačni razred po novi veljavni uredbi je ta uvrščen sedaj v začetni 23 plačni . Se pravi, da se mu je plačni razred za formacijska dolžnost VOJAK dvignil za 2 plačna razreda k temu pa se nato prištejejo še napredovanja.

Temu obvestilu so priložene  :

Uredbo o spremembah Uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski
Aneks št. 10 h Kolektivni pogodbi za javni sektor – KPJS in
Aneks št. 3 h Kolektivni pogodbi za državno upravo – tarifni del,

v katerih so delovna mesta civilnih oseb zaposlenih v SV in MO in pri katerih je bila ugotovljena anomalija. (glej dno obvestila)

 

Pripadniki Slovenske vojske na formacijskih dolžnostih, ki so uvrščene do vključno 26. plačnega razreda pred spremembo uvrstitve v skladu s to uredbo, pridobijo pravico do izplačila višje plače s 1. julijem 2017. Pripadniki na formacijskih dolžnostih, ki so uvrščene nad 26. plačnim razredom pred spremembo uvrstitve v skladu s to uredbo, pa pridobijo pravico do izplačila višje plače s 1. oktobrom 2017. Prav tako tudi civilne osebe zaposlene v SV in MO pri katerih je bila ugotovljena anomalija pridobijo pravico do izplačila višje plače s 1. julijem 2017.
Izplačilo za ugotovljene anomalije do 26 plačnega razreda bi moralo biti izvedeno pri septembrski plači to je 5 oktobra skupaj s poračunom od dne 1. 7. 2017 .

 

Ker vlada ni hotela slediti našim zahtevam in zna prisluhniti zgolj zahtevam, ki so podane kot stavkovne zahteve (sindikati policistov in zdravnikov ) smo bili tako z dnem 26.06.2017 prisiljeni se preoblikovati v SKUPNI STAVKOVNI ODBOR in dne 17.07. 2017 predsedniku vlade RS, dr. Miro Cerarju in ministru za JU, Borisu Koprivnikarju posredovati SKUPNE STAVKOVNE ZAHTEVE.
V sindikatih združeni v stavkovni odbor menimo, da je prišel čas ko bo potrebno za svoje pravice stopiti na ulico in vladi jasno povedati, da je bilo dovolj varčevanja na naših plečih in da si za dostojno delo zaslužimo dostojno plačo.

O poteku dogajanj in dnevu zaostrenih sindikalnih aktivnostih za pravice zaposlenih tako v SV kot v MO vas bomo obveščali.

 

Pomembno !

 

 

Sindikat ministrstva za obrambo reprezentativen sindikat na področju obrambe ni  soglašal ne z Uredbo o spremembah Uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski ni podpisal
Aneksa št. 10 h Kolektivni pogodbi za javni sektor – KPJS in tudi ni podpisal Aneksa št. 3 h Kolektivni pogodbi za državno upravo – tarifni del ker MO in vlada niso želeli prisluhniti našim zahtevam in bomo tako bomo poskušali preko sodnih poti zagotoviti pravico za tiste, ki se jim ta pravica odreka in so bile tako ponovno povzročene nove anomalije !

Nazadnje urejano na 0, 30.08.2017 18:43
Oceni ta prispevek
(1 glas)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

SEKRETAR

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

GSM:040 792 528