NOVONASTALE ANOMALIJE IN NEPRAVIČNOSTI ZA VOJAŠKE USLUŽBENCE

Sindikat Ministrstva za obrambo je na ministrico za obrambo naslovil dopis »NOVONASTALE ANOMALIJE IN NEPRAVIČNOSTI ZA VOJAŠKE USLUŽBENCE« v katerem od ministrice pričakujemo pojasnila kot izhaja iz vsebine dopisa. Poudarjamo, da smo bili v zadnjem času deležni veliko klicev v katerih zaposleni izražajo nezadovoljstvo glede odprave anomalij.
Naj ob tem poudarimo, da smo vas o tem obširno že obveščali pod naslovom: Ministrstvo in vlada vnovič izigrali zaposlene v SV in MO

Dopis ministrici »NOVONASTALE ANOMALIJE IN NEPRAVIČNOSTI ZA VOJAŠKE USLUŽBENCE« objavljamo v nadaljevanju :

Spoštovana,

Z negativnimi mnenji iz Zveze tega dokumenta, ki so bili posredovani na Vlado RS in vam v vednost, ko resorni ministrici smo jasno nakazali na anomalije in nepravilnosti, ki bodo nastale s sprejemom predlaganih sprememb s strani VRS.
Uvodoma moramo opozoriti na dejstvo, da ZObr in ZSSlov izenačujejo vojaške uslužbence z vojaškimi osebami po osnovi zaposlitve in potem še po razvrščanju v formacijske dolžnosti in nazive s primerljivi oz. enakimi čini v vojaški hierarhiji. Poudarjamo, da je dosedaj veljavna Uredba tudi pri uvrščanju enakovrednih dolžnosti in nazivov uvrščala v enak plačni razred. Sprejete spremembe Uredbe, ki niso spoštovale zahtev SMO, so naredile razliko v plači brez razumne in legitimne razlage. Zato vam, kot resorni ministrici ki je zagovarjala in potrdila vladni predlog postavljamo naslednja vprašanja:

1. Zakaj so vojaški uslužbenci izpadli iz odprave anomalij;
2. Zakaj je kršena zakonodaja pri uvrstitvah, saj ni spoštovano zakonsko načelo enakosti z vojaškimi osebami;
3. Ali menite, da so vojaški uslužbenci pooblaščene uradne osebe;
4. Kako in kdaj boste uredila novonastale anomalije saj je pri nekaterih vojaških uslužbenci narejena razlika do enakovredne vojaške dolžnosti 2 PR, ponekod po 1 PR in ponekod razlike ni. Edino pravilno bi bilo, da razlike ni nikjer oz. da so na vseh nivojih zaposlitve oz. v vseh tarifnih skupinah vojaški uslužbenci izenačeni s plačnim razredom ostalih vojaških oseb.

Ker so vprašanja povezana tudi z eno od stavkovnih zahtev stavkovnega odbora državne uprave, vaše odgovore zahtevamo najpozneje do 17. 10. 2017.

Lep pozdrav.

VODSTVO SMO