NEGATIVNO MNENJE NA UREDBO s katero bi se naj odpravile anomalije v SV

Sindikat Ministrstva za obrambo SMO je dne 23.07.2017 na MIROSLAVA CERARJA, predsednika VRS, G. BORISA KOPRIVNIKARJA, ministra za JU in vodjo pogajalske skupine VRS in ANDREJO KATIČ, ministrico za obrambo, posredoval NEGATIVNO MNENJE NA UREDBO vezano za odpravo ANOMALIJ v SV, ki je objavljeno v nadaljevanju:

Spoštovani!
Na podlagi sklepa predsedstva SMO z dne 23. 7. 2017 vam sporočamo, da na predlagane anekse KPDU in KPJS v povezavi s spremembami v citirani Uredbi podajamo:

NEGATIVNO MNENJE.

OBRAZLOŽITEV:

Pri usklajevanju aneksa KPDU smo večkrat opozorili na nesprejemljive rešitve v predlagani Uredbi. Opozarjamo vas, da smo vam dne 09. 5. 2017 posredovali Negativno mnenje na takratni predlog omenjene Uredbe, ki pa se  do danes ni bistveno spremenila. Ponovno vam prilagamo zahteve, ki jih niste spoštovali in zaradi česar je podano negativno mnenje. Naj vas spomnimo, da je v času vašega mandata vrste SV zapustilo več kot 500 vojakov in z takšno Uredbo kot jo predlagate boste zagotovo povzročili še več odhodov pripadnikov iz vrst SV. V sindikatu smo prepričani, da je vaš način s predlagano uredbo povzročiti dodatne in še večje anomalije in s tem dosegel jasno željo po uničevanju SV.

Prav tako ne moremo mimo neizpodbitnega dejstva, da je Vlada Republike Slovenije na 119. redni seji dne 26. 1. 2017 pod točko 3B sprejela sklep o načinu odprave anomalij in nam gradivo posredovala, v kateri  zadnjo prilogo k izhodiščem (excel tabela, ki je bila s sklepom Vlade RS št. 02402-1/2017/9 z dne 1.2.2017 nadomeščena z novo prilogo) in  v kateri je jasno zapisano naslednje:

»V pogajalskem procesu z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja se morajo pri odpravljanju anomalij glede uvrščanja pooblaščenih uradnih oseb v plačne razrede, poleg primerljivosti delovnih mest znotraj pooblaščenih uradnih oseb, na katerih temelji tabela, upoštevati tudi notranja razmerja v okviru plačnih podskupin, v katere se uvrščajo pooblaščene uradne osebe, in karierni sistem.«

Opozoriti vas moramo, da tega zapisanega v predlogu Uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski v plačne razrede niste v CELOTI spoštovali in ste tako postali vlada, ki ne spoštuje svojih lastnih zapisanih sklepov.

Zahteve, ki jih niste spoštovali:

1. Premik vseh vojaških dolžnosti za 3 plačne razrede, v kar so vključeni tudi vojaški uslužbenci;
2. V 3. odstavku 4. člena se za besedo »snovmi« doda besedilo, ki se glasi »ter vojaški policisti, kriminalisti in letališko osebje«.
3. Sprememba 5. člena Uredbe in sicer:
- Vsem pripadnikom SV se položajni dodatek odredi skladno s splošnimi predpisi;
4. Uvrsti se nov člen, ki se glasi:
- Vsem pripadnikom SV se zaradi prepovedi pravice do stavke in političnega delovanja plača poveča za 2 plačna razreda;
5. Uvrsti se nov člen, ki se glasi:
- Zaradi specifike dela civilnih oseb: delo v posebnih pogojih (terensko delo, delo v tujini, protokoli, usposabljanje vojakov, vzdrževanje sredstev visoke vrednosti, posebni pogoji dela v skladiščih in kuhinjah) se uvedejo nova delovna mesta:
- uvedba novih DM: kuhar v vojaški kuhinji, mehanik za oborožitvene sisteme, mehanik za neoborožitvene sisteme, mehanik za bojna vozila, mehanik za nebojna vozila, skladiščnik v vojaškem skladišču v IV in v TS z uvrstitvami za IV TS v 17 PR in v V TS v 19 PR.

Ker naše zahteve niso spoštovane se bomo v vojaški strukturi srečali z novimi anomalijami.

Nazadnje urejano na 0, 24.07.2017 08:05
Objavljeno v Novosti