Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Sindikat SMO uspešen na VDSS glede diskriminatorne obravnave zaposlenih v MO in SV glede Pravilnika o letnem dopustu

Spoštovani !

Z veseljem vam objavljamo novico, da je SMO po dolgem trudu na delovnih in socialnih sodiščih vendarle uspeli dokazati, da smo bili zaposleni v SV in MO zaradi Pravilnika o letnem dopustu diskirminatorno obravnavani.

 
Dne, 13.03. 2015 smo s strani Višjega delovnega in socialnega sodišča prejeli sodbo v imenu ljudstva kjer smo izključno MI kot predlagatelji SINDIKAT MINISTRSTVA ZA OBRAMBO, v kolektivnem delovnem sporu uspeli dokazati, da je Pravilnika o letnem dopustu neskladen v spodaj navedenih določbah.

 

                                                                                                     SODBA JE NEPOSREDNO IZVRŠLJIVA

 

 

 

VDSS je delno razveljavilo prvostopenjsko sodbo, ki je v celoti zavrnilo predlog o neskladnosti pravilnika z zakonom. Ugotovilo je, da je pravilnik neskladen v sledečih določbah, in da se zato neposredno uporabljajo pri odmeri dopusta zakon, in sicer:

 

1. glede 1. alineje prvega odstavka 8. člena pravilnika, kjer je določeno, da delavcu pripada 5 dni letnega dopusta, ko je dopolnil 55 let starosti (upoštevati se mora zakonsko določilo, da mu 5 dni dopusta pripada že, ko dopolni 50 let),

 

2. glede 2. alineje prvega odstavka 8. člena pravilnika, kjer je določeno, da delavcu z najmanj 60 % telesne okvare pripadajo še dodatni 3 dnevi letnega dopusta (upoštevati je potrebno zakonsko določilo, da takšnemu delavcu pripada 5 dni dodatnega letnega dopusta) in

 

3. glede 3. alineje prvega odstavka 8. člena pravilnika, kjer je določeno, da delavcu invalidu pripadajo 3 dodatni dnevi letnega dopusta (upoštevati je potrebno zakonsko določilo, da takšnemu delavcu pripada 5 dni dodatnega letnega dopusta).
Prav tako pa je sodišče pustilo tudi zgornjo mejo iz prvega odstavka 8. člena pravilnika, torej da se lahko po kriterijih in 8. člena pravilnika letni dopust poveča za največ 5 dni.

 

Pomembno je tudi stališče sodišča, da mora delodajalec v zvezi z določbami pravilnika, glede katerih je sodišče ugotovilo, da niso v skladu z zakonom (ZDDO), neposredno upoštevati relevantne določbe zakona pri odmeri dodatnih dni letnega dopusta.

Nazadnje urejano na 0, 14.03.2015 10:00
Oceni ta prispevek
(3 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

SEKRETAR

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

GSM:040 792 528