Ponovna zahteva po odgovoru VRS v zvezi z nadomestili za neizkoriščene dni tedenskega počitka na MOM

Ker do danes sindikata SMO in SVOZ nista prejela odgovora s strani vlade RS na dopis glede predloga za sporazumno ureditev zahtevkov v zvezi z nadomestili za neizkoriščene dni tedenskega počitka na MOM smo vladi RS in predsedniku vlade g. dr. Miroslav CERAR-ju ponovno naslovili zahtevo. V objavi spodaj !

Kot poudarjamo v dopisu odgovor, ki smo ga prejeli od MORS-a za nas ni relevanten, saj stališče MORS-a kot delodajalca, glede navedene problematike že poznamo  iz sodnih postopkov v katerih ga zastopa državno pravobranilstvo in kot tako menimo, da ne odraža celovitega stališča VRS, oz. se VRS do danes do te problematike ni opredelila kot je bilo zahtevano v našem dopisu.

Odgovr MORS-a je v celoti objavljen na spodnji strani obvestila.

S tem zavračamo v celoti očitke in namigovanja SVS, ki mejijo na zdrav razum, da sva sindikata SMO in SVOZ karkoli prikrivala, s tem ko nismo domnevamo po želji SVS-ja nemudoma objavili odgovora MORS na naš dopis.

Spomnimo naj vas, da so ravno referenčni primeri članov SMO in SVOZ-a že bili uspešni na delovnih in socialnih sodiščih glede prostega dne na MOM, medtem ko so obljube SVS glede navedenega  po naših podatkih  še vedno zgolj obljube brez bistvenega napredka.

SVS-ju pa predlagamo, da energijo, ki jo usmerja v neargumentirane napade na ostale delujoče sindikata v MORS in SV, preusmiri v kvalitetnejše zastopanje svojih članov.

VLADA RS

Predsednik VRS g. dr. Miroslav CERAR

ZADEVA: Zahteva po odgovoru VRS

ZVEZA: Dopis SMO in SVOZ z dne 05.01.2015 predlog za sporazumno ureditev zahtevkov v zvezi z nadomestili za neizkoriščene dni tedenskega počitka

Spoštovani

Dne, 05.01.2015 smo na VRS naslovili dopis iz zveze.

V dopisu smo vas seznanili s stališči delne sodne prakse, ki med drugim izhajajo iz sodbe Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, opr. št. Pd 989/2014, z dne, 25. 9. 2014, sodbe Delovnega in socialnega sodišča v Celju, opr. št. Pd 425/2013, z dne, 5. 12. 2014 in iz sodbe Višjega delovnega in socialnega sodišča, opr. št. Pdp 264/ 2014, z dne 3. 7. 2014.

pozvali smo vas k sporazumnemu in finančno vzdržnemu ter obojestransko sprejemljivim postopkom izvensodne poravnave.

Dne 20.02. 2015 smo s strani Ministrstva za obrambo v nadaljevanju MORS prejeli stališče, kjer navajajo, da so kot resorno ministrstvo pristojni za reševanje tega vprašanja. Stališče MORS-a kot delodajalca, glede navedene problematike nam je že znano, saj ga dobro poznamo iz sodnih postopkov v katerih ga zastopa državno pravobranilstvo in kot tako menimo, da ne odraža celovitega stališča VRS oz. se VRS do danes do te problematike ni opredelila kot je bilo zahtevano v našem dopisu.

Opozoriti vas moramo, da sva sindikata, predlagatelja predloga reprezentativna sindikata Ministrstva za obrambo. Sindikat Ministrstva za obrambo (SMO) in Sindikat vojske obrambe in zaščite (SVOZ) delujeta pod okriljem ZSSS in KS90 in nam je z molkom VRS na našo zahtevo kršen socialni dialog.

Spoštovani predsednik VRS g. dr. Miroslav CERAR kljub dejstvu, da nam je resorno ministrstvo odgovorilo na naš predlog kjer v dopisu eklatantno namigujejo v navedenih sodbah z uporabo izrednega pravnega sredstva zoper pravnomočno odločitev nižjih sodišč.

Menimo, da gre pri tem za manever delodajalca z namenom doseči čim več zastaranj vlaganja predmetnih tožb in na ta način izkoristiti oz. zlorabiti pravni sistem ter se s tem izogniti plačilu pošteno oddelanih ur pripadnikov SV na MOM.

Zato zahtevamo vaš odgovor v najkrajšem času in sicer najpozneje do 15. 3. 2015. v nasprotnem bomo uporabili druge oblike pritiska.

Z odličnim spoštovanjem!

Sindikat Ministrstva za obrambo
Darko Milenkovič, predsednik

Sindikat vojske obrambe in zaščite