Ponovno zavajanje SVS glede dobljene tožbe za PROSTE DNI NA MOM

Pojasnjujemo !

Danes, 1. 10. 2014 je bilo na spletni strani SVS (v nadaljevanju Sindikat vojakov Slovenije) objavljen članek z naslovom »Dobljena prva od več stotih tožb pripadnikov Slovenske vojske za odškodnino zaradi tedensko neizkoriščenega prostega dne na MOM«.

V omenjenem članku je zavajajoče navedeno, da je pooblaščeni odvetnik »prejel« prvo sodbo, ki bo utrla pot v sodno prakso za pripadnike SV (v nadaljevanju SV). Namreč, sodna praksa glede prostih dni na MOM je že vzpostavljena preko članov SVOZ-a, kar je potrdilo Višje delovno in socialno sodišče v sklepu na pritožbo pripadnika, ki ga zastopa Odvetniška pisarna Csipö in Kozamernik, in je prvostopenjsko sodišče zavrnilo tožbeni zahtevek.

Višje sodišče je v zadevi Pdp 264/2014 prav zaradi tega zavrnilo sodbo prvostopenjskega sodišča z razlogom, da ne more odstopati od že ustaljene sodne prakse in zadevo vrnilo v ponovno obravnavo prvostopenjskemu sodišču, ki je na novo izvedlo dokazni predlog.

Pri tem želimo poudariti, da je SVS želel preko pooblaščenega odvetnika sodelovati kot stranski intervenient in NI ZASTOPAL pripadnika SV v tem postopku, prav tako pa ta tožnik (pripadnik SV) ni član SVS, temveč SVOZ-a, ki pa je resnično na novo izpodbijal dokaze državnega pravobranilstva in predstavnika SV, ki sta na vsak način in s vsemi sredstvi želela vzpostaviti novo sodno prakso z mešanjem delovno pravnih pravic in zunanje politike Republike Slovenije ter sprejetjem Zakona o službi v Slovenski vojski, kar izkazuje na podlo ravnanje predstavnikov države, ki bi naj zastopali načelo pravne države.

Na osnovi navedenega, je SVS na svoji internetni spletni strani objavil sodbo pripadnika SV, člana SVOZ in »priredil« izseke sodbe tako, kot da je sodbo prejel/dobil pripadnik SVS-ja s pooblaščenim odvetnikom omenjenega sindikata. Zato vam celotno sodbo prilagamo v prilogi, iz katere so razvidne vse naše navedbe.

Poziv SVS-ja, da naj pripadniki vlagajo tožbe preko pooblaščenega odvetnika SVS-ja so zavajajoče, saj je to individualna pravica vsakega pripadnika, ki ima v skladu z veljavno zakonodajo 5 let zastaralni rok za denarne terjatve, ne glede na včlanjenost v katerikoli sindikat. Prav tako bi želeli poudariti, da bi vložene tožbe, ki bi bile brez dokazov s strani tožeče stranke (pripadnikov SV) povzročile veliko gmotno škodo pripadnikom, saj je potrebno plačevati sodne takse in stroške tožene stranke, sindikat pa krije le stroške pooblaščenega odvetnika. Vsi stroški so razvidni iz sodbe v prilogi, pri čemer je potrebno še dodati vse sodne takse, ki pa so odvisne glede na znesek tožbenega zahtevka in dolžino postopka. Pri tem ne želimo oškodovanih pripadnikov odvrniti pri vlaganju tožbenih zahtevkov, temveč želimo poudariti, da je dokazno breme na strani tožnika (pripadnika SV) in se ne more kar pavšalno pozivati k vlaganju tožbenih zahtevkov.

Pomembno je pri tem še dodatno poudariti, da ta sodba še ni pravno močna, saj ima tožena stranka možnost pritožbe v roku 15 dni na Višje delovno sodišče in nadalje tudi zahtevati revizijo postopka.

Vse pripadnike SV, ki jim je bila storjena krivica in imajo verodostojne dokazne predloge, sindikata SVOZ in SMO pozivata, da POČAKAJO na pravnomočni sklep oz. sodbo Višjega oz. Vrhovnega sodišča v zadevi Pdp 264/2014, pri čemer pa pravnomočna sodba še ne pomeni avtomatizma. V primeru, da se vam izteka 5 letni zastaralni rok in ste pripravljeni poravnati sodno takso, ter tvegati morebitno izgubo tožbenega zahtevka s stroški tožene stranke pa lahko vložite tožbeni zahtevek. To lahko storite pri pooblaščenih odvetnikih sindikata SVOZ in SMO. K vlaganju tožb vas bomo pozvali ko bo sodba pravno močna.

Sindikat SVOZ in SMO

Nazadnje urejano na 0, 06.08.2015 12:01