Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Operaterji v centrih za obveščanje najavili stavko, na dan mednarodne evropske številke za klic v sili 112,

Izjava za javnost:

Zaradi zastoja v pogajanjih glede prenove plačnega sistema in ignorance do krivice zaposlenih operaterjev v centru za obveščanje na številki 112, Sindikat ministrstva za obrambo napoveduje stavko in podaja stavkovne zahteve vladi RS

Spoštovani,

Sindikat ministrstva za obrambo z obžalovanjem napoveduje stavko, napoved smo podali dne 11. februarja, na dan mednarodne evropske številke za klic v sili 112. Ta odločitev izhaja iz zastoja v pogajanjih z Vlado Republike Slovenije o nujni prenovi plačnega sistema in ignorance vlade do krivice, ki je bila zaposlenim na delovnem mestu operater v centru za obveščanje storjena že leta 2017 in s  katero se še vedno soočajo naši člani.

V letu 2023, ko je Slovenijo prizadela obsežna ujma, so naši operaterji odigrali ključno vlogo pri koordinaciji odziva na krizne razmere. Kljub temu, da so njihovi napori in predanost široko prepoznani in cenjeni s strani slovenske javnosti, se zdi, da Vlada RS ne prepoznava njihovega pomena, ki ga skozi svoje delo prispevajo v družbi in ga ne zna ter noče pošteno ovrednotiti.

Stavka se bo začela dne 19. 02. 2024 ob 8.00. Stavka bo potekala do sklenitve stavkovnega sporazuma oziroma skladno z odločitvami stavkovnega odbora.

Poudarjamo, da kljub napovedani stavki, delovanje številke za klic v sili 112 ne bo ogroženo. Zavedamo se svoje odgovornosti do družbe in pomena njihovega dela za ljudi v stiski. Vendar pa nas razmere, ko mora država vsak mesec operaterjem v začetnem razredu doplačati razliko do minimalne plače, silijo, da se moramo zavzeti za pravice operaterjev in njihovo pravično obravnavo.

V kolikor Vlada RS ne bo prisluhnila našim zahtevam, obstaja resna nevarnost, da bo delovanje številke 112 v prihodnosti ogroženo oziroma bo situacija privedla do poslabšanja kakovosti zagotavljanja storitve klica v sili na 112. Nizke plače operaterjev so privedle do tega, da se za razpisana delovna mesta operaterja ne odloča skoraj nihče, obstoječi operaterji pa se zaradi kadrovske podhranjenosti, preobremenitve in izgorelosti vse pogosteje obračajo po zdravniško pomoč.

Stavka je sredstvo za opozarjanje na nujnost naših zahtev za pravičnejše delovne pogoje in plačilo. Naši člani si zaslužijo priznanje in spoštovanje za svoje delo, ki je ključno za delovanje številke za klic v sili 112.

Sindikat ministrstva za obrambo in stavkovni odbor ostaja odprt za nadaljnji dialog in konstruktivne pogovore z Vlado RS, z namenom, da dosežemo rešitev, ki bo v korist vseh vpletenih.

S spoštovanjem,

 

Predsednik sindikata ministrstva za obrambo

Marjan LAH

 
 
Nazadnje urejano na 1, 11.02.2024 09:21
Oceni ta prispevek
(1 glas)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528