Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Ponovna pobuda za odpravo krivic zaposlenim na delovnih mestih OPERATER v CENTRU ZA OBVEŠČANJE 112

V SMO smo na predsednika VRS, ministrico za JU in na ministra za obrambo ponovno naslovili zahtevo- pobudo za odpravo krivic zaposlenim na delovnih mestih OPERATER v CENTRU ZA OBVEŠČANJE 112 kot izhaja iz nadaljevanja tega obvestila:

 

Spoštovani.

Dne 17.11. 2021 smo na prejšnjo vladno Vladno pogajalsko komisijo v SMO naslovili pobudo za odpravo krivic zaposlenim, ki opravljajo delo na strokovno tehničnem delovnem mestu »OPERATER« v CENTRU ZA OBVEŠČANJE 112 (v nadaljevanju: operater) in ki jim je bila storjena v letu 2017. Kot pristojno ministrico in vodjo vladne pogajalske skupine vas pozivamo, da takoj pristopite k odpravi nastale krivice, ki je razvidna iz same obrazložitve v nadaljevanju.

Obrazložitev:

V letu 2017 je v pogajanjih za odpravo anomalij pri vrednotenju delovnih mest v plačni skupini J vladna stran v predlogu iz dne 23. 6. 2017 predlagala, da se ODM operaterja uvrsti iz tedanjega 21 plačnega razreda (PR) v 23 PR, se pravi za 2 PR višje. Sindikalna stran je predlogu vlade nasprotovala, s čimer pa se sindikati reprezentativni na področju obrambe nismo strinjali, vendar smo bili s strani ostalih sindikatov JS v glasovanju preglasovani. Naj vas ob tem spomnimo, da je ob vzpostavitvi enotnega plačnega sistema in vse do leta 2017 bilo ODM operaterja, uvrščeno v 21. PR, enako kot gasilec, vojak, carinik, pravosodni policist in policist (PUO).

Naj ob dejstvu, da so se nekatere uvrstitve delovnih mest tako poklicnih gasilcev kot ne nazadnje zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu naknadno urejale in da so jih  solidarno podprli tako sindikati JS kot vladna stran pričakujemo, da boste tudi pri reševanju te problematike oziroma storjene krivice ubrali enaka merila kot pri ostalih navedenih skupinah. Ob tem je še treba dodati, da je vseh zaposlenih na delovnih mestih operater skupaj 129[1] in da pri tem ne gre za večje število zaposlenih kar bi posledično vplivalo tudi manjše finančne posledice ob dvigu PR.

Iz analize uvrščenosti podobnih delovnih mest, v enaki tarifni skupini z delovnim mestom operater v obdobju 2008 -2021 (priloga 1), ki se vsa v primeru aktiviranja navezujejo na klice v sili in na enotno evropsko številko 112, ugotavljamo, da so v omenjenem obdobju operaterji v precej slabšem položaju glede plačila oziroma uvrstitve v PR. Njihova zahtevnost dela in umeščenost v sami organizaciji zaščite, reševanja in pomoči pa je po našem vedenju v samem vrhu kar pomeni, da sprejemajo in obdelujejo klice in obveščajo ter po potrebi aktivirajo ostale pristojne službe (dispečerje, gasilce, NMP, OKC, gorske reševalce, helikopter..) in so stalna vez med posredovalci, kjer jim tokom intervencij nudijo ustrezno podporo.

Glede na navedeno menimo, da je povsem nerazumno, da so iz hierarhije delovanja ostalih dispečerskih služb operaterji z enako stopnjo izobrazbe, z bistveno večjimi pristojnostmi in odgovornosti umeščeni za 3 PR nižje, kot je npr. gasilec dispečer-specialist in za 7 PR[2] nižje od srednja medicinske sestre – zdravstveni dispečer v dispečerskem centru.

Pobuda:

Podajamo pobudo, da ponovno opravite ovrednotenje strokovno tehničnega delovnega mesta »OPERATER« in da se skladno z zahtevanimi kompetencami za opravljanje navedenega dela, navezujoč se na ostala podobna dela (npr. dispečer) popravi krivica in se jim za 7 PR poveča trenutna umeščenost v PR, kot se je to storilo na podobnih delovnih mestih kot npr. medicinska sestra – zdravstveni dispečer v dispečerskem centru.

Lep pozdrav.

V vednost:

  • VRS -predsednik vlade
  • MO - Minister

 

[1] Vir: http://www.pportal.gov.si/

[2] Aneks h Kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije, Uradni list RS, št. 181/2021 z dne 19. 11. 2021

priloga primerjava

prilogaprimerjava1

 
 
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528