Danes na pogajanjih z VRS 06.02.2024

Prepis izjava vodje PSRSJS (nelektorirano)

JAKOB POČIVAVŠEK:

Zdaj, kar se tiče ukrepov za dvig produktivnosti, moram uvodoma povedati, da smo na sindikalni strani predlagali, da se ta točka današnjega dnevnega reda umakne iz dnevnega reda in je tudi bila umaknjena, tako da se o tej točki niti nismo posebej pogovarjali. Smo pa v razpravi opozorili na pravzaprav vrsto nekonsistentnosti, ki v tem predlogu so in na popolnoma neuravnotežen sploh nabor sami vsebin. Moram pa reči, da sem osupel nad tem, da potem ko smo se na prejšnjih pogajanjih, ko je vlada predstavljala metodologijo za pripravo svojega predloga in ga je tudi danes napovedovala, danes nismo videli nobenega predloga. Ne samo to, vlada je danes odprla nekatera temeljna vprašanja prenove sistema plač v javnem sektorju, ki so bila med sindikati in vlado že praktično eno leto dogovorjena, se pravi tako vprašanje, ali bo po novem najnižja plača v javnem sektorju minimalna plača, ali bo razmerje med plačnimi razredi 3 odstotke ali morda manj, ali bo razmerje med najnižjo in najvišjo plačo 1 proti 7. Ali morda kaj drugega? Torej gre za neka popolnoma temeljna vprašanja, ki na glavo postavljajo pravzaprav celotna pogajanja v zadnjem letu in v povezavi s tem naborom če temu sploh lahko tako rečemo ukrepov za povečanje učinkovitosti javnega sektorja se meni zelo resno, postavlja vprašanje, ali vlada z reformo sistema plač v javnem sektorju sploh misli resno. Če ne misli resno, seveda potem mislim, da si bo s tem nakopala izjemno velike težave in v velik konflikt s sindikati javnega sektorja. Sploh potem, ko je  v bistvu prenovo plačnega sistema  dogovorila nenazadnje tudi v dogovoru, ki je bil podpisan pred kratkim.

Novinarka:
Kaj to pomeni, da je vlada predlagala, da je možnost tudi, da ni prvi razred minimalna plača nižja?

JAKOB POČIVAVŠEK:

Tako kot sva danes, oba povedala vlada, danes ni predlagala ničesar. Vlada je danes oziroma vladni predstavniki so danes razpravljali o nekih možnostih, razmislekih vendar so med njimi omenjali tudi to, se pravi, da bi bila lahko osnovna plača tudi po novem nižja od minimalne. Mi smo seveda to  nemudoma zavrnili za nas to absolutno ni sprejemljivo. Tako da naš poziv na koncu je bil, da mora vlada vse te svoje morebitne razmisleke ali kakorkoli že zapisati in oblikovati v nek konsistenten predlog, ki ga bo potem na pogajanjih mogoče obravnavati brez tega seveda neka pogajanja nima nobenega smisla oziroma potem niso pogajanj.

Gre za nekaka zavlačevanja in kako si to razlagate, in zakaj.

Jaz ocenjujem, da gre za zavlačevanje. To je vprašanje za vladno stran. Se pa bojim, da se bomo na koncu leta na tak način znašli v enaki situaciji, kot smo se znašli lansko leto, ko je zmanjkalo časa, ko je bilo bo potrebno hitet sklepati po tem neke druge dogovore. Mislim pa da tokrat če vlada računa na.

Novinarka:

Kaj boste in kaj nameravate sindikat?

JAKOB POČIVAVŠEK:

O tem se bomo pogovorili.

Novinarka:

Kako pa s stebrnimi pogajanji ste o tem, kaj govorili, kdaj naj bi se začela.

JAKOB POČIVAVŠEK:

Stebrna pogajanja ob takšnih predpostavkah in v takem poteku pogajanj, ko smo bili danes priča, seveda nimajo nikakršnega smisla predloga, ki bi ga lahko obravnavali na stebrnih pogajanjih ni nadaljnje delo kar se tiče predloga besedila zakona novega zakona o sistemu plač v javnem sektorju ni smiselno, če se postavljajo na glavo temeljni elementi tega zakona, tako da saj pravim, dokler vlada ne sestavi nekega konsistentnega predloga, pravzaprav ne vidim neke možnosti oziroma vsebina, o kateri bi se v nadaljevanju lahko na katerem koli nivoju pogovarjali.

(1 glas)
Objavljeno v Novosti