Danes na pogajanjih z VRS 24.01.2024

Prepis izjava vodje PSRSJS (nelektorirano)

Torej danes smo na pogajanjih naredili pregled stanja.

Glede na to, da po tem, ko so nazadnje pogajanja potekala usklajevanja vrednosti plačnih razredov se že kar nekaj časa nismo pogovarjali o odpravi plačnih nesorazmerij in prenovi plačnega sistema, tako da danes je vladna stran predstavila nekako izhodišča, na podlagi katerih pripravlja svoj novi predlog za odpravo plačnih nesorazmerij. Ta predlog nam bo naslednjič na centralnih pogajanjih  tudi predstavila, potem pa se bodo začela pogajanja po posameznih stebri v katerih v okviru katerih bodo potem potekala sama pogajanja med tem ko bo na centralni ravni nekako sproti informirali o tem, ko so ta pogajanja potekajo in kako se te uvrstitve spreminjajo. Hkrati pa je vladna stran napovedala tudi to, da bi si želela v teh pogajanjih odpreti tudi nekatera druga vprašanja, ki niso neposredno povezana s sistemom plač v javnem sektorju. Na sindikalni strani smo opozorili, da okvir teh pogajanj določa dogovor iz leta 2022, ki govori o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah. Smo pa nekako pozvali vlado da konkretizira te vsebine, o katerih se želi pogajati in seveda se bomo v nadaljevanju sindikati do tega tudi opredelili. Naj spomnim in sicer, da v okviru naše pogajalske skupine smo v preteklosti, ko je še ministrica Ajanovič Hovnikova  predlagala, da bi pogajanja potekala tudi o določenih spremembah na področju letnega dopusta zavzeli stališče, da menimo, da to ni vsebina teh pogajanj in da bi se morali tukaj osredotočiti na pogajanja o plačnem sistemu in odpravi, plačnih nesorazmerij in nenazadnje obe strani sta se tudi strinjali da je ta pogajanja potrebno zaključiti čimprej, vsekakor pa do poletnih dopustov, da bo tudi še dovolj časa za implementacijo potem celotnega tega dogovora upam da v tem času tudi sklenjen.

Objavljeno v Novosti