Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Navedbe obrambnega ministrstva o spoštovanju sodb Vrhovnega in Evropskega sodišča ne držijo

Ministrstvo za obrambo s svojimi izjavami zavaja javnost. Njihove navedbe v odzivu na očitke SVS in SMO ne držijo, ker ministrstvo ne sledi sodbam Vrhovnega in Evropskega sodišča in zahtevam SVS in SMO. 

Po poročanju medijev:

MMC RTV SLO:

Vojaška sindikata: Mors ne spoštuje sodbe vrhovnega sodišča glede
plačila pripravljenosti (video v objavi)

Planet TV: 

Poročila ob 18h (video)

24ur.com: 

Vojaška sindikata ministrstvu za obrambo očitata nespoštovanje sodb

Večer:  

Vojaki želijo pošteno plačilo za pripravljenost, individualne tožbe
vložilo že 1200 pripadnikov Slovenske vojske

Dnevnik:

Vojaška sindikata ministrstvu za obrambo očitata nespoštovanje
odbe glede plačila pripravljenosti

Delo: 

Vojaki zaostrujejo vojno z državo za plačilo straže

se je odzvalo Ministrstvo za obrambo, njihov odziv je v objavi MMC RTV SLO: Vojaška sindikata: Mors ne spoštuje sodbe vrhovnega sodišča glede plačila pripravljenosti

 

Navedbe Ministrstvo za obrambo v odzivu ne držijo, ker s predlaganimi spremembami Zakona o službi v Slovenski vojski ne urejajo plačevanja straže v skladu z zahtevami obeh sindikatov in ne spoštujejo in sledijo sodbam sodišč, slovenskih in evropskih. Kot ministrstvo v odzivu samo zapiše je za tožnika sodišče odločilo, da se čas pripravljenosti na straži v tem konkretnem primeru šteje v delovni čas in zato tožniku priznalo pravico do plačila v vrednosti stoodstotne urne postavke osnovne plače.
 

Zahteva obeh sindikatov, SVS in SMO, je bila plačilo pripravljenosti v vrednosti stoodstotne urne postavke v okviru vseh vrst vojaških dejavnosti in ne le za stražo, ker med pripravljenostjo na straži ali pri varovanju državne meje ali na vaji ni nikakršne razlike. Vojaki so v okviru vseh vrst vojaških dejavnosti, ko so na pripravljenosti, v službi, ne smejo domov in izpolnjujejo delovne naloge po nalogu nadrejenih v skladu s pogodbo o zaposlitvi. Vrhovno sodišče je ob objavi sodbe zapisalo: "...tožniku prisodilo plačilo za delo v višini 100 odstotkov osnovne plače oziroma razliko med 100-odstotno plačo in 20-odstotnim prejemkom...".

Predlog sprememb Zakona o službi v Slovenski vojski, ki ga je pripravilo ministrstvo bi naj celovito uredil plačilo pripravljenosti, vsebuje odstavek, ki je za sindikate nesprejemljiv in ga v okviru usklajevanja s sindikati ministrstvo ni želelo popraviti oz. črtati, odstavek iz predloga zakona glasi:

"(4) Višina plačila za pripravljenost za delo, ki se šteje v delovni čas, je do drugačne ureditve v kolektivni pogodbi, ki se uporablja za javni sektor, enaka plačilu za pripravljenost za delo, ki se ne šteje v delovni čas." Kolektivna pogodba za javni sektor določa dodatek v višini 50% urne postavke, sodišče pa je vojaku prisodilo plačilo 100% urne postavke oz. razliko do te vrednosti od že izplačanega. Po zgoraj navedenem odstavku predloga zakona bi vojaki tudi v bodoče bili deležni plačila zgolj v višini 50% urne postavke kot do sedaj. Zato izjava ministrstva ne drži.

 
Zelo pomembno, kar ministrstvo v svoji izjavi navaja napačno je to, da podlaga za ureditev plačevanja pripravljenosti ni sodba Vrhovnega sodišča, ta je le razsodila o pravilni uporabi nacionalnih in evropskih predpisov. Prava podlaga za plačevanje pripravljenosti v višini 100% urne postavke je nacionalna zakonodaja, predvsem zakon o delovnih razmerjih, na podlagi Direktive EU o organizaciji delovnega časa in sodbe Sodišča EU, ki je razsodilo, da je vsak čas ko delavec (vojak) ne more domov in je s tem prikrajšan za njegovo družbeno življenje in izpolnjuje delovne naloge po navodilih delodajalca treba šteti kot delovni čas, podrobneje na sliki spodaj v izseku 94. točke Sodbe Sodišča EU.

Nadaljnji koraki SVS in SMO za pravico do dostojnega plačila vojakov so napovedani v včeraj podani izjavi predsednika SVS Gvida Novaka enemu od medijev, na povezavi:

 

Nadaljnji koraki z obrazložitvami

 
 
Nazadnje urejano na 0, 29.10.2022 16:08
Oceni ta prispevek
(1 glas)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528