Odgovor MO -Pobuda za odpravo krivic zaposlenim na delovnih mestih OPERATER v URSZR

V nadaljevanju v celoti objavljamo odgovor, ki smo ga prijeli s strani Ministrstva za obrambo. Poudarjamo, da smo pobudo za odpravo krivic zaposlenim na delovnih mestih operater v Upravi republike Sloveniji za zaščito in reševanje v SMO podali že prejšnji vladi in v ta namen pripravili celotno analizo v povezavi s primerljivimi delovnimi mesti in na podlagi katere argumentirano prikažemo storjeno krivico operaterjem ter krivično umeščenost do ostalih primerljivih dispečerjev v javnem sektorju.

Naj na tem mestu poudarimo, da spoštujemo trud kolegov iz sindikata, ki zastopa člane na področju uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje s težavo pa razumemo, da si trud SMO, ki vlaga napore, in trud v odpravo krivic operaterjev želi prilastiti.

S podano izjavo ne želimo netiti spora, želimo pa povedati, da je pri zaznavi problematike še tako pomembno med sindikalno sodelovanje, ker le enotni in usklajeni lahko premikamo meje in odpravljamo krivice, vseh zaposlenih v ministrstvu za obrambo in prav tega se v sindikatu zavedamo in temu v sindikatu ministrstva za obrambo posvečamo največjo pozornost.

Zveza:                     Vaš dopis z dne 3. 10. 2022 (št. IRDG 101-2/2022-71)

Spoštovani,

v vednost smo prejeli vaš dopis, citiran v zvezi, naslovljen na Ministrstvo za javno upravo in Vladno pogajalsko komisijo, v katerem podajajte pobudo za »odpravo krivic« zaposlenim, ki opravljajo delo na strokovno tehničnem delovnem mestu »operater v CORS URSZR. V nadaljevanju pojasnjujete razloge za vašo pobudo in na koncu podajate predlog za rešitev nastale situacije in sicer, da se ponovno opravi ovrednotenje strokovno tehničnega delovnega mesta »operater« ter da se skladno z zahtevanimi kompetencami za opravljanje navedenega dela, navezujoč se na ostala podobna dela (npr. dispečer) popravi krivica iz leta 2017 in se jim za 7 plačnih razredov (PR) poveča trenutna umeščenost v PR, kot se je to storilo na podobnih delovnih mestih kot npr. medicinska sestra- zdravstveni dispečer v dispečerskem centru.

Uvodoma bi pojasnili, da je Sindikat vojske obrambe in zaščite na sestanku z dne 15. 7. 2022 ponovno izpostavil navedeno problematiko, tako kot je to v preteklosti storil tudi že vaš sindikat. Na omenjenem sestanku je bilo dogovorjeno, da strokovne službe Ministrstva za obrambo (v nadaljevanju: ministrstvo) pripravijo primerjalno analizo vrednotenja delovnih mest operaterjev CORS URSZR. Ob tem bi dodali, kot je bilo to že večkrat poudarjeno, da Ministrstvo za obrambo (v nadaljevanju: ministrstvo) ne nasprotuje prizadevanju sindikatov reprezentativnih na področju obrambe, da bi se delovna mesta operaterjev v CORS ustrezneje (višje) ovrednotila.

Pojasnjujemo tudi, da uvrščanje delovnih mest v plačne razrede ni v izključni pristojnosti ministrstva, temveč je treba dogovor doseči v postopku sprememb Kolektivne pogodbe za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti.

Ocenjujemo, da bi bilo smiselno, skladno z nedavno podpisanim dogovorom med socialnimi partnerji, ki med drugim obe strani zavezuje, da se bosta v prihajajočem obdobju pogajali o rešitvah, ki bi omilile nastale anomalije v plačnem sistemu, predvsem pa iskali ustreznejše sistemske rešitve, vložili skupen napor, ki bi pomenil drugačno (višjo) uvrstitev operaterjev CORS v plačne razrede.

Glede na izsledke primerjalne analize vrednotenja delovnih mest operaterjev CORS URSZR oziroma po proučitvi obstoječih primerljivih delovnih mest menimo, da bi bilo smiselno predlagati izenačitev operaterjev z gasilci, ki opravljajo tudi dispečerske naloge in posledično uvrstitev operaterjev v CORS za tri plačne razrede višje, torej v 26 PR.

S spoštovanjem,

Rudi Medved državni sekretar