Pojasnila MO zaradi neizplačila dodatka za stavko

Seznanjamo vas s pojasnili MO, ki smo jih zahtevali zaradi neizplačila dodatka za stavko!

SINDIKAT MINISTRSTVA ZA OBRAMBO

Dalmatinova 4

1000 Ljubljana

Številka:                101-2/2021-109

Datum:                  15. 11. 2021

Zadeva:                Neizplačan dodatek za stavko - odgovor

Zveza:                   Vaš dopis z dne 15. 11. 2021 (IRDG št. 101-2/2021-108)

Spoštovani,

prejeli smo vaš dopis, citiran v zvezi, s katerim nas pozivate, da vam pojasnimo zakaj vojaškim osebam še vedno ni bil izplačan dodatek zaradi prepovedi stavke pri izplačilu plače za mesec oktober 2021 (izplačilo dne 15. 11. 2021).

Z dopisom št. 101-2/2021-87 z dne 21. 9. 2021, smo vas obvestili, da na Ministrstvu za obrambo (v nadaljevanju: ministrstvo) uporabljamo za vnos kadrovskih podatkov, ki so podlaga za obračun in izplačilo plač aplikacijo MFERAC - Kadrovska evidenca in stroški dela (KESD). Pojasnili smo tudi, da je v postopku priprava končne rešitve v aplikaciji KESD, s katero bo omogočeno vojaškim osebam izplačilo dodatka za prepoved stavke v skladu s predpisi. Ocenjevali smo, da bo aplikacija ustrezno dopolnjena do konca meseca septembra 2021 in bi vojaške osebe, ki so upravičene do izplačila navedenega dodatka prejele plačilo predvidoma pri plači za mesec oktober 2021 (izplačilo 15. 11. 2021).

V zvezi s tem bi dodatno pojasnili, da izplačilo dodatka zaradi prepovedi stavke zahteva določene spremembe v kadrovskem delu aplikacije MFERAC, kjer se dodatek vnaša ter generira nove odločbe ter računovodskem delu, kjer se dodatek obračuna in posledično izplača. Zaradi zahtevnosti predlaganih sprememb, izvajalec ni dokončal sprememb do roka, ki bi kadrovskim službam omogočil vnos podatkov v evidence, da bi lahko dodatek izplačali pri plači za mesec oktober 2021 (izplačilo 15. 11. 2021).

Pojasnili bi še, da strokovne službe ministrstva ves čas intenzivno sodelujejo z vsemi pristojnimi institucijami, da se predlagane spremembe aplikacije čimprej izvedejo ter s tem omogoči vnos podatkov, obračun in izplačilo dodatka vsem vojaškim osebam. Ocenjujemo, da bo dodatek izplačan pri plači za mesec november 2021 (izplačilo 14. 12. 2021). Prav tako pa bo izveden ustrezen poračun za nazaj vse od dne, ko jim dodatek pripada.

S spoštovanjem,

Uroš Lampret državni sekretar