Odgovor MO na poziv SMO k nabavi delov nove uniforme za pripadnike SV, ki je primerna za poletni čas

Uniforma - odgovor

Vaš dopis št. MO-GŠ 27/20 z dne 23. 8. 2020

Spoštovani, prejeli smo vaš dopis, citiran v zvezi, ki se nanaša na vašo pobudo glede uvedbe oziroma razvoja novih poletnih oblačil za pripadnike Slovenske vojske (SV). Z dopisom št. 101-2/2019­48 z dne 9. 7. 2019 smo vas že seznanili s potekom nadaljnjega razvoja oblačil za poletne razmere za pripadnike SV. V nadaljevanju navajate, da je od vaše pobude po uvedbi prej omenjenih oblačil minilo več kot leto dni. Zato ponovno pozivate, da se pristopi k čimprejšnji uvedbi, saj je po vašem mnenju SV ena redkih v Zavezništvu, ki nima v uporabi tovrstnih oblačil, s katerimi bi pripadnikom zagotovili lažje opravljanje stalnih nalog.

Pojasnjujemo, da ima vsak pripadnik SV zadolženo uniformo skladno s Pravilnikom o uniformah Slovenske vojske (Uradni list RS, št. 45/12 z dne 15. 6. 2012) in Navodilom o bojni uniformi in športni opremi, št. 4301-2/2012-12 z dne 14. 3. 2013 ter Navodilom o pripadanju in rokih uporabnosti bojnih uniform in športne opreme Slovenske vojske, št. 024-12/2017-95 z dne 9. 1. 2020. Navedeni predpisi določajo sestavo bojne uniforme skladno s predpisi Zavezništva in smernicami Ciljev zmogljivosti Nata za Republiko Slovenijo iz leta 2017.

Ne glede na navedeno pa SV razvija, preizkuša in uvaja v operativno uporabo nove materiale in artikle bojne uniforme. Tako so v lanskem letu potrdili in sprejeli odločitev o opremljanju pripadnikov SV s polo majicami s kratkim rokavom (zadolževanje v letu 2021), in novo tkanino iz mešanice bombaža in najlona (t.i. NYCO), ki velja za eno najboljših tkanin za izdelavo vojaških uniform in jo uporabljajo številne sodobne vojske. Dodatno SV preizkuša tudi poletni čevelj gležnjar, ki bo lažji in bo omogočal boljšo zračnost, le-ta pa bo predvidoma uveden v operativno uporabo v letu 2021. Seveda pa je ob tem treba opozoriti tudi na predpise s področja javnega naročanja, ki določajo postopke in potreben čas za izvedbo določenega javnega naročila.

S spoštovanjem,

Uroš Lampret