Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

ZMAGA ZA VOJAKE ! Odločitev Vrhovnega sodišča dokončna, MORS mora vojakom poravnati denarno nadomestilo za neizkoriščene proste dni na mednarodnih misijah

Ministerstvo za obrambo, ki ga zastopa Državno pravobranilstvo je zoper referenčno dobljeno tožbo na višjem delovnem sodišču (VDS), člana Sindikata Ministrstva za obrambo (SMO), ki ga zastopa odvetnik SMO glede neizkoriščenih prostih dni na Mednarodni misiji (MOM) v lanskem letu podalo revizijo na Vrhovno sodišče RS.

 

Vrhovno sodišče RS (VS RS) je s sodbo VIII Ips 30/2016 z dne 8.3.2016 odločalo o reviziji MORS glede vprašanja, ali pripadnikom SV na MOM pripada pravica do prostega dne tedenskega počitka.

 

Vrhovno sodišče RS je revizijo MORS zavrnilo kot neutemeljeno, kar pomeni, da je potrdilo odločitev sodišče prve in druge stopnje, ki sta ugotovili, da je bila tožniku, članu Sindikata Ministrstva za obrambo, kršena pravica do prostega dneva tedenskega počitka na MOM in mu zato prisodila denarno nadomestilo.

 

VS RS ugotavlja, da MORS tožniku v okoliščinah konkretnega primera ni zagotovil ustreznega počitka. VS RS se pri tem sklicuje na določbe ZDR, ZObr in ZSSloV, ki so po stališču VS RS konkretizirane s Pravilnikom o ureditvi določenih vprašanj delovnopravnega statusa pripadnikov Slovenske vojske pri opravljanju nalog v tujini. Glede slednjega je pomembno, da je VS RS zavzelo stališče, da je za MORS zavezujoč predpis, čeprav ni objavljen v Uradnem listu RS. Gre namreč za akt, ki ga je MORS kot delodajalec sprejel za ureditev pravic njegovih delavcev oziroma za vrsto internega akta delodajalca.

 

Iz sodbe VS RS še izhaja poudarek, da je pravica do minimalnega počitka lahko omejena ali celo izključena zgolj izjemoma in v posebnih okoliščinah, ki pa morajo biti konkretizirane in posebej utemeljene, MORS pa v konkretnem primeru tedenskega počitka sploh ni predvidel, pa bi to moral storiti.

 

V sindikatu SMO smo bili od začetka dokazovanja pravice prepričani v svoj prav kar pa je z vztrajnostjo sedaj dokončno obrodilo sadove za vse oškodovane vojake SV.
Glede na prejeto sodbo VS RS vsem članom sindikata in ostalim pripadnikom SV, katerim je bila kršena pravica do tedenskega počitka na MOM, predlagamo, da čimprej na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. posredujejo naslednje podatke:

 

• IME IN PRIIMEK
• E-NASLOV
• TELEFONSKO ŠTEVILKO, NA KATERO STE DOSEGLJIVI
• NAVEDITE KRAJ, KI VAM USTREZA ZA OBISK ODVETNIKA (LJUBLJANA ali CELJE ) Odvetniške pisarne bodo vzpostavile stik z vami preko GSM !

 

Odvetniške pisarne SMO bodo tako na MORS vložile zahteve za varstvo pravic.
Tistim, katerim grozi zastaranje (5 let od dneva vrnitve z MOM) pa svetujemo, da se nemudoma obrnejo na sindikat, ki jim bo nudil pravno pomoč pri vlaganju tožb in zastopanju sodišču.

Zaradi izredno velikega odziva članov SMO in pripadnikov SV v vezi z vlaganjem tožb za neizkoriščen prosti dan na MOM preko pooblaščenih odvetniških pisarn Sindikata Ministrstva za obrambo vas prosimo, da pripravite naslednjo dokumentacijo (z namenom poenostavitve vlaganja tožb):

 

ukaze in morebitne popravke ukazov o napotitvi na misijo,
odločbo o plači za čas misije,
morebitno podano zahtevo za varstvo pravic, ki ste jo podali na MORS,
podatek o tem, kdaj ste koristili posebni (misijski) dopust v času misije,
kakšne naloge ste opravljali v času misiji (našteti je potrebno vse, kar se spomnite),
podatek o tem, kdo je bil vaš nadrejeni in kdo vam je odrejal delo vsak dan,
podatek o vsaj dveh pričah z naslovi, po možnosti pa tudi pisno izjavo prič s fotokopijami osebnih dokumentov, iz katerih bo izhajalo, da tedenski počitek ni bil omogočen, da se je delalo vsak dan in seveda, navesti tudi naloge, ki so se delale tudi na dela prost dan ter navesti poleg, kdo je bil tisti, ki je izdal navodilo oziroma ukaz,
plačilne liste za čas misije.

 

Podrobna že objavljena navodila se nahajajo na povezavi :

 http://sindikatmors.si/aktualno/vse-novice/item/945-poziv-pripadnikom-ki-so-bili-oskodovani-pri-obracunu-prostih-dni-na-mom-da-vlozijo-tozbe-pri-pooblascenih-odvetnikih-smo

 sodba MOM

V sindikatu SMO poudarjamo, da smo se vsi sindikati na obrambnem področju (SVOZ, SPMO in SVS) trudili uspeti in doseči pravico za pripadnike SV kar nam je danes z odločitvijo Vrhovnega sodišča tudi uspelo !

Kako do brezplačne pravne pomoči

V kolikor še niste član SMO in bi želeli biti deležni brezplačne pravne pomoči kot to pripada članom, vam svetujemo, da se včlanite v sindikat ! Izpolnite pristopno izjavo in nam posredujte tudi spodaj navedene podatke !
Pristopna izjava

 

Nazadnje urejano na 1, 04.02.2020 18:14
Oceni ta prispevek
(1 glas)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528