Plačilo pripadnikov SV, ki izvajajo aktivnosti v okviru PSEU21 - odgovor na urgenco SMO

Ker do 9.9.2021 v SMO nismo prejeli odgovora MO na naš dopis št. MO-GŠ 15-2/21 z dne 19.8.2021, v katerem smo zahtevali, da nam MO poda dodatna pojasnila, vezana na problematiko neizplačevanja dodatka zaradi povečanega obsega dela, in obremenitev na podlagi 59. člena ZSSIoV pripadnikom SV, ki opravljajo naloge v okviru PSEU, smo posredovali URGENCO NA MO - ODZIV NA POSREDOVAN ODGOVOR.

Odgovor MO smo prejeli 13.9.2021 in ga objavljamo v celoti:

Številka:                101-2/2021-84

Datum:                  13. 09. 2021

Zadeva:            Plačilo pripadnikov SV, ki izvajajo aktivnosti v okviru PSEU21 - odgovor

Zveza:                   Vaš dopis MO-GŠ 15-2/21 z dne 19. 8. 2021 in z dne 9. 9. 2021

Spoštovani,

prejeli smo vaš dopis št. MO-GŠ 15-2/21 z dne 19. 8. 2021 in z dne 9. 9. 2021, s katerima nas ponovno pozivate, da se opredelimo do vprašanja opravljanja nalog za PSEU21 in uvrstitve le teh v nujne naloge ter v povezavi s tem ustreznega plačila iz naslova 59. člena ZSSloV.

Ugotavljamo, da smo vam v zvezi s izpostavljeno zadevo posredovali že dva podrobnejša odgovora in konkretna pojasnila (dokument št. 101-2/2021-74 z dne 11. 8. 2021 in št. 101- 2/2021-2 z dne 3. 8. 2021) iz katerih izhaja, da se bo izplačilo delovne uspešnosti pripadnikov SV v okviru opravljanja dela in nalog Posebnega vladnega projekta Predsedovanje RS Svetu EU 2021 (PSEU21), zagotavljalo iz naslova povečanega obsega po 22.e členu ZSPJS in ne iz naslova 59. člena ZSSloV, kot to predlagate v vaših dopisih in zahtevah.

Nadalje pojasnjujemo, da so bili po zagotovilih GŠSV s pripadniki SV, na podlagi določil 22. e člena ZSPJS in SOP GŠSV št. 804-37/2021-1 z dne 4. 2. 21 ter št. 804-37/2021-2 z dne 30. 6.

2021, vnaprej sklenjeni Dogovori o povečanem obsegu dela (v nadaljevanju: dogovor) glede na posamezne faze in vloge pripadnikov pri tem projektu. V dogovorih je določen čas izvedbe in vrsta nalog, ki jih bodo pripadniki poleg svojih rednih nalog na delovnem mestu, opravljali v okviru projekta PSEU21. Pojasnili bi še, da sam dogovor ni osnova za izplačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Izplačilo je odvisno od kakovosti in stopnje realizacije opravljenih nalog in seveda razpoložljivih za ta namen namenskih finančnih sredstev. O opravljenem povečanem obsegu dela pripadniki izdelajo pisna poročila, ki so podlaga za določitev višine dodatka in posledično izplačila delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela po 22. e členu ZSSloV.

S spoštovanjem,

Uroš Lampret