Predsednik vlade g. Šarec bo sprejel predstavnike treh sindikatov SMO,SCS in SDOS, ki zastopajo skoraj 75 % uslužbencev državne uprave v RS

Dne 19. 11. 2019 smo s strani predsedniku vlade prejeli njegov odgovor na naš poziv iz dne 15. 11. 2019, v katerem smo zahtevali tako pojasnilo glede stališče Vlade in kdaj, se bo lotila teh zaostankov in velikih razlik med uniformiranci kot tudi, odgovor kdaj lahko pričakujemo, da bo našel čas in se sestal z nami, kot to počnete s kolegi iz sindikatov policije.

Predsednik vlade g. Šarec bo dne 18.12.2019 sprejel predstavnike treh sindikatov SMO,SCS in SDOS, ki zastopajo skoraj 75 % uslužbencev državne uprave v RS

»v zvezi z vašim pismom o »nezadovoljstvu in tudi ogorčenosti« pooblaščenih uradnih oseb, češ da kot predsednik Vlade Republike Slovenije vedno najdem čas za policiste, ne pa tudi za vaš sindikat, vam želim pojasniti, da sem se kongresa Policijskega sindikata Slovenije - kar je, domnevam, povod za vaše pisanje - udeležil iz več razlogov. Povabilo sindikata sem razumel kot dobronamerno gesto, na katero sem se po vseh (tudi komunikacijskih) težavah v minulih letih sklenil odzvati. Mojo krajšo navzočnost razumite zgolj in samo kot vljudnostni obisk, brez ozadij. Poleg tega je šlo za volilni kongres, na katerem je sindikat dobil novo vodstvo, vlada pa novega sogovornika v socialnem dialogu.«

Na podani odgovor z dne 19. 11. 2019 smo predsednika vlade odgovorili kot izhaja iz nadaljevanja:

Spoštovani gospod Marjan Šarec, predsednik vlade RS,

presenečeni smo nad vašim izredno hitrim odzivom predvsem pa z vsebino odgovora. Čudimo se, da ste celotni fokus svojega odgovora koncipirali na zadnjem stavku našega poziva, v katerem vas sprašujemo, ali boste našli čas in se sestali z nami, kot to počnete s kolegi iz sindikatov policije.

V sled zapisanega v našem pozivu z dne 15. 11. 2019 smo imeli v mislih tudi vašo prisotnost pri sklepanju stavkovnega sporazuma s policijskima sindikatoma koncem leta 2018. Vlada, katere predstavnik ste, je v veliki meri znala prisluhniti stavkovnim zahtevam omenjenih sindikatov ob tem pa je enostransko posegla v Sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev (Uradni list RS, št. 80/18), s tem, ko je sprejela Uredbo o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v plačne razrede v Slovenski vojski brez usklajevanja s sindikati obrambe.

Na podlagi predhodnih posredovanih in neuspelih pozivov za skupni sestanek z vami s strani treh največjih sindikatov (SCS, SDOS SMO), delujočih na področju zaposlenih v državni upravi s težavo, razumemo vaše pojasnilo, kjer v odgovoru navedete, da ste se kongresa Policijskega sindikata Slovenije udeležili, ker ste povabilo razumeli kot dobronamerno gesto, na katero ste se po vseh (tudi komunikacijskih) težavah v minulih letih sklenil odzvati. Ob tem ne moremo mimo dejstva, da ste pripravljeni napake slabega socialnega dialoga vlad uvideti iz minulih let, in to zgolj pri specifičnih sindikatih ter jih poskušati odpraviti ob raznih protokolarnih dogodkih. Takšno gesto sicer pozdravljamo, vendar zaradi ignoriranja našega poziva po skupnem sestanku z vami je žal ne moremo razumeti drugače kot pristransko.

V oči nas bode tudi dejstvo, da vaš stavek »Poleg tega je šlo za volilni kongres, na katerem je sindikat dobil novo vodstvo, vlada pa novega sogovornika v socialnem dialogu« lahko razumemo, da pritrjujete našim trditvam in vašemu odnosu do sindikatov, ki zastopajo pooblaščene, uniformirane osebe saj s tem tako posledično favorizirate specifične sindikate, ki jih vlada prepoznava, kot sogovornika v socialnem dialogu nam pa to pravico odrekate.

Kot smo že v uvodu zapisali, nam v podanem odgovoru niste odgovorili na zastavljena vprašanja, zato lahko razumemo vaš odgovor, da naše pozive klasificirate kot nelegitimne s tem, ko ne premorete poguma, da bi se z nami sestali. Vašo neodzivnost podanim legitimnim zahteven zaposlenih, ki jih zastopamo pa naj, razumemo kot komunikacijske težave, ki jih znate odpraviti šele, ko vam zaposleni to sporočilo prenesejo preko ulice ali s stavko, čemur v odgovoru pritrjujete in da te prepoznane napake premorete popraviti zgolj s sindikati, ki zastopajo specifično poklicno skupino.

Naj ob koncu še dodamo, da v kolikor smo vaš odgovor razumeli narobe, bomo veseli, da nam na skupnem sestanku le tega tudi drugače pojasnite.

Dne 22. 11. 2019 smo tako trije sindikati (SMO, SCS in SDOS) prejeli s kabineta predsednika vlade povabilo na sestanek, ki bo dne 18. 12. 2019.
Nazadnje urejano na 1, 22.01.2020 19:00