SMO, SCS in SDOS, ki zastopajo skoraj 75 % vseh uslužbencev državne uprave posredovali predsedniku vlade poziv za skupni sestanek

Poziv predsedniku VRS g. Marjanu Šarcu s strani treh sindikatov DU (SMO, SDOS, SCS) je objavljen v celoti v nadaljevanju.

Spoštovani!

V zadnjih dneh smo priča nezadovoljstvu in tudi ogorčenosti pooblaščenih uradnih oseb represivnega dela državnega aparata, saj so ponovno uvideli, da si predsednik Vlade Republike Slovenije vedno najde čas, ko gre za sindikat policije, žal pa v svojem urniku nikakor ne najde prostora, da bi se sestal s predsedniki Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS), Sindikata ministrstva za obrambo (SMO) in Sindikata Carinikov Slovenije (SCS), ki v razmerju do Vlade RS predstavljamo skoraj 75 % vseh uslužbencev državne uprave države Slovenije.

Vse večjemu nezadovoljstvu pripadnikov SV botrujejo tudi dejstva, da ste na vladi RS kršili III. točko Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev (Uradni list RS, št. 80/18), s tem, ko ste na vladi sprejeli neusklajeno Uredbo o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v plačne razrede v Slovenski vojski z reprezentativnimi sindikati na področju obrambe.

Nadalje ste se v 2. točki sklepa vlade št. 007-162/2018-17 zavezali, da Vlada RS nalaga Ministrstvu za obrambo, da najkasneje do 1. 6. 2019 v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, v okviru pregleda sistemov napredovanj in sistemov kariernega napredovanja javnih uslužbencev v skladu z XI. točko Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev (Uradni list RS, št. 80/18) pripravi analizo ustreznosti vrednotenja formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski z vidika notranjih razmerij ter hierarhije vodenja ter poveljevanja.

Analiza je s strani MO opravljena, iz česar izhaja, da sledi ustrezno vrednotenje formacijskih dolžnosti in dela vojaških oseb, ki se mora implementirati v predlog spremembe uredbe in kot to izhaja iz dogovora s predstavniki vladne pogajalske skupine z dne 27. 11. 2018 na zadnji seji pogajanj v zvezi z razrešitvijo stavkovnih zahtev Koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja.

Ob tem ne moremo mimo dejstva, da so na podlagi Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev se vsa delovna mesta v JS, ki so bila v letu 2017 pred odpravo anomalij uvrščena nad 26. plačnim razredom do vključno tarifnega razreda VII/1 in tarifnega razreda VII/2 se uvrstila višje za 2 plačna razreda in jim je ta pravica dospela s 1.11.2019. Zaradi zavlačevanja in ne spoštovanja III. točke Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev je velika večina pripadnikov SV zato prikrajšana in se na ta način izkazuje odnos do pripadnikov SV.
Po neuradnih podatkih naj bi MNZ v medresorskem usklajevanju nasprotoval pravični ureditvi uredbe za pripadnike SV, zato je medresorsko usklajevanje uredbe tudi blokirano.

V sled zapisanega od vas zahtevamo, da nam pojasnite razlog za nespoštovanje zavezujočih med VRS in reprezentativnimi sindikati JS sprejetih dogovorov, ki se nanašajo na pripadnike SV.

Zahteve, ki smo vam ji trije sindikati posredovali že v začetku leta, so še vedno aktualne.
Analize so torej opravljene, zato zahtevamo pojasnilo, kakšno je zdaj stališče Vlade in kdaj, se bo lotila teh zaostankov in velikih razlik med uniformiranci. Želeli bi tudi odgovor ali lahko pričakujemo, da boste našli čas in se sestali z nami, kot to počnete s kolegi iz sindikatov policije.

S spoštovanjem!

Nazadnje urejano na 0, 15.11.2019 20:06