Zaključek pogajanj glede višine regresa za letni dopust

Na pogajanjih dne 09.05. 2019 med predstavniki vlade in sindikati javnega sektorja glede višine regresa ni bilo doseženega soglasja glede višine regresa.

Vlada tako vztraja, da zaposleni katerih plača ne presega minimalne plače prejmejo 1.050 evrov, vsi drugi pa 886 evrov regresa.

Sindikati javnega sektorja smo nad odločitvijo vlade razočarani in bodo organi sindikatov odločali ali bodo privolili v vladno ponudbo ali ne.

Vlada tako ni želela pristati na sindikalno zahtevo, da bi tudi javni uslužbenci nad 18. plačnim razredom dobili za 14 evrov višji regres od zakonsko predpisanega. Ob tem pa je potrebno poudariti da nam je uspelo za tiste, ki so najslabše plačani, izpogajati regres na lanski ravni. Le da bodo letos zaradi zakonodajne spremembe uslužbenci dobili 1050 evrov tudi dejansko izplačanih.

Sindikalna stran je vladni strani predočila tudi dejstvo, da v državnih podjetij oziroma podjetij, ki so v večinski lasti države bodo le ta podjetja izplačevala bistveno višje regrese kot to velja za ostale JU in, da tokratni način pogajanj in izid vendarle ni najboljša popotnica za nadaljnja pogajanja o drugih odprtih vprašanjih.
Poudarjamo pa, da smo se sindikati JS solidarno postavili za tiste z najnižjimi plačami in da bo tako pretehtala odločitev posameznih sindikatov, da podpišejo aneks h kolektivni pogodbi za negospodarsko dejavnost.

Nazadnje urejano na 0, 10.05.2019 10:27