Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Danes v DELU - Sindikat ministrstva za obrambo opozarja na raztrgane uniforme in popokane škornje slovenskih vojakov

Delo, 05.05.2015 

SV dobi 1,4 milijona evrov več za osnovno opremo

Oprema Sindikat ministrstva za obrambo opozarja na raztrgane uniforme in popokane škornje slovenskih vojakov

 

Ljubljana – »Stanje je kaotično. Blago za uniforme je nekvalitetno, enako je s škornji, ki pokajo,« je Sindikat ministrstva za obrambo (SMO) opozoril ministrstvo. V odgovor so, pravi izvršni sekretar sindikata Marjan Lah, dobili znano floskulo, da ni denarja.

Dejan Karba

 

Čeprav smo davkoplačevalci v zadnjih treh letih za nakup 3500 kompletov uniform za potrebe Slovenske vojske (SV) odšteli dobrih 5,6 milijona evrov, s čimer nismo preoblekli niti polovice stalne sestave SV, uniforme naših pripadnikov iz nepojasnjenih vzrokov bledijo in se že po nekaj pranjih trgajo.

 

Na to smo v Delu opozorili že pred slabim letom, a glede na korespondenco med SMO in Morsom je stanje še vedno nespremenjeno. V sindikatu trdijo, da vojaki nimajo možnosti zamenjevanja strganih uniform in uničene obutve, zato je precej pripadnikov »raztrganih in brez ustrezne zaščite. Blago za nove uniforme je nekvalitetno, škornjem pa domnevno zaradi slabe kvalitete popoka spodnji del.«

 

Včasih vzor drugim, zdaj ...

Po podatkih sindikata so si pripadniki SV na nedavni vaji v Nemčiji strgane vojaške škornje zavijali s PVC-folijo in lepilnim trakom, »kar rahlo spominja na razmere v 2. svetovni vojni«. Izvršni sekretar SMO Marjan Lah pravi, da se je nekega našega vojaka usmilil ameriški kolega, ki mu je iz usmiljenja dal svoje rezervne vojaške škornje: »Podobno je na misijah, kjer se druge vojske ne morejo navaditi na raznolikost krojev in barv naših uniform. Če smo bili pred leti vzor vzhodnim vojskam tako po usposobljenosti kot po izgledu, nas zdaj prekašajo v celoti.« Simon Korez iz SV prizna, da so uniforme naše vojske morda res nekoliko pisane, a za celostno prenovo ni denarja. Primer iz Nemčije generalštabu ni znan, o popokanih obuvalih pa je Korez dejal, da so »vojaški škornji zaradi pogoste uporabe in različnih vremenskih razmer zelo izpostavljen artikel vojaške uniforme, zato se v pričakovanem obsegu in časovnem obdobju uporabe obrabijo«.

 

Vendar pa bo obrambni sistem po izdatnih krčenjih proračunskih sredstev v zadnjih letih letos za nabavo osnovne bojne opreme namenil precej več, kot je, denimo, lani: za nakup različnih artiklov bojne opreme je SV lani namenila 875.000 evrov, letos vojaški proračun za nakup artiklov osnovne bojne opreme predvideva kar 2.350.000 evrov. A do nove opreme spet ne bodo prišli vsi vojaki. Korez pravi, da so določili prioritete: najprej bodo opremili vojake, ki odhajajo na mednarodne operacije in misije, in bojne enote: »Pripadniki poveljstev so razporejeni v drugo prioriteto«.

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528