So samo obljube ali vendarle

Dne, 15.09.2014 je v DZ na seji delovnega telesa Odbora za obrambo potekla predstavitev kandidata za obrambnega ministra g. Janka VEBRA. Iz magnetograma seje smo izluščili nekaj pomembnih odgovorov oz. stališč omenjenega kandidata za ministra.

G. VEBER je poudaril, da glede razmer v Slovenski vojski bo potrebno pristopiti k analizi Zakona o obrambi. Po nekaterih informacijah, ki jih ima, naj bi kar 90% tega zakona že odstopalo od tega, kar ta hip potrebujemo za učinkovit razvoj Slovenske vojske. In rešitev tega problema vidi v tem, da bi Zakon o obrambi, ker ga sprejemamo z dvotretjinsko večino prisotnih poslank in poslancev pripravili v manjšem obsegu in v ta zakon vključili tiste najpomembnejše strateške odločitve, ki jih seveda morajo uskladiti tako z opozicijo, kot v koaliciji, ker je potrebno zagotoviti dvotretjinsko večino. Vse ostale zadeve, ki so ta hip rešene v Zakonu o obrambi, pa je potrebno reševati v Zakonu o službi v Slovenski vojski, ki pa se seveda sprejema z navadno večino.

Prav tako meni, da lahko to pripelje tudi do reševanja medsebojnih odnosov znotraj Slovenske vojske, tudi celotnega sistema, kajti ta hip se vse prevečkrat poskuša odreagirati in pomagati na način, da se vpeljujejo določeni dodatki za opravljanje aktivnosti in seveda, ker je to nekako odvisno od ene subjektivne ocene nadrejenega, velikokrat prihaja do težav in zato si predstavljam, da moramo v Zakonu o službi v Slovenski vojski opredeliti natančneje kriterije in s tem seveda izboljšati položaj oziroma izboljšati medsebojni odnos znotraj Slovenske vojske, kajti ko so znani kriteriji, potem jih je potrebno upoštevati za vse, ne pa prepustiti mogoče neki subjektivni oceni koga nagraditi bolj, koga pa manj, za mogoče celo enako opravljeno delo.

V predstavitvi je poudaril, da pri tem želi sodelovati tudi s sindikati prav v vseh treh sektorjih, tako v civilnem delu obrambnega ministrstva, kot tudi operativnem in seveda vojaškem oziroma v delu, ki je namenjeno varstvu in zaščiti pred naravnimi nesrečami. Meni, da le skupno delovanje vseh teh služb je tisto, ki nam bo omogočilo, da bomo lahko uspešno opravljali svoje naloge in medsebojna odvisnost je izjemno, izjemno velika.

Na vprašanje poslanca ali sindikati spadajo v Slovensko vojsko pa je g. Veber odgovoril.

»Dejstvo je, da sindikati v Slovenski vojski so in mislim, da je treba z vso resnostjo vzpostaviti dialog z njimi in priti do tistih želenih korakov, da se uredi status tako pripadnikov Slovenske vojske kot tudi vseh ostalih zaposlenih. So lahko dober sogovornik in mislim, da je lahko to prej prednost kot pomanjkljivost, da imamo sindikate v Slovenski vojski.«

Glede izločitve oziroma izvzetja vojakov iz sistema javnih uslužbencev pa g. Veber pove:

»Torej ali vključiti oziroma izvzeti iz sistema javnih uslužbencev pripadnike Slovenske vojske. Mislim, da ni problem ali so vključeni v sistem javnih uslužbencev ali ne, kajti tudi če jih izvzamemo iz sistema javnih uslužbencev moramo povedati kako jih bomo in koliko plačevali in na kakšen način bomo to opredelili. Menim, da lahko pripadniki Slovenske vojske ostanejo v sistemu javnih uslužbencev, vendar se moramo zavedati, da gre za izjemno nevarno službo, za izjemno nevaren poklic in da je temu primerno potrebno tudi urediti njihov status. O tem smislu dejansko tudi vidim pripravo teh rešitev, ki pa jih bo zelo natančno potrebno tudi opredeliti in predstaviti glede na zmožnosti, ki jih v Sloveniji imamo, da seveda vzdržujemo sistem javnih uslužbencev na nivoju, da lahko tudi pokrivamo vse ostale obveznosti, ki jih Slovenija zagotovo ima. Torej rešitev vidim v tem, da se resnično prouči nevarnost tega poklica in temu primerno tudi uredi status znotraj javnih služb.«

Na vprašanje poslanca, ali držijo navedbe da, želite torej zmanjšati število pripadnikov stalne sestave med dva do 3000? Pa g.Veber odgovori:« Ne drži, da želim zmanjšati število pripadnikov Slovenske vojske za dva do tri tisoč.«

V sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami želi g. Veber tudi ohraniti vseh 13 regijskih centrov. Poudarja namreč, da je težko predvideti kje se nam lahko zgodijo naravne nesreče in bolj kot imamo teren pokrit s temi centri lažje in učinkoviteje odreagiramo. Bo pa seveda potrebno tudi ustrezno kadrovsko popolniti, vse te centre, da bodo lahko te naloge upravljali.

Na vprašanje, kako boste zagotovili službe vojakom iz stalne sestave Slovenske vojske po izpolnjenem 45 letu.

g. Veber odgovori:«Glede socialnih pravic zaposlenih. Ko sem govoril o tej karierni poti, sem govoril to zaradi tega, ker se zavedam, da bo prišla situacija, ko po 45. letu pripadnik Slovenske vojske zaključi svojo profesionalno pot in ga je treba vključiti v vsakdanje življenje. Treba je pripraviti programe in doreči predvsem skupaj tudi z Ministrstvom za delo, kako organizirati programe, ki bodo pripeljali do tega, da nekdo, ki je bil usposobljen za določeno aktivnost v Slovenski vojski, se lahko potem vključi v gospodarsko družbo ali pa opravlja sam katero od dejavnosti, za katere bi bil usposobljen. To je treba doreči in se strinjam z vami, ni v celoti dorečen ta sistem, in to me skrbi in to je tisto, na čemer dejansko želim delati tudi z ostalimi ministrstvi, da pridemo do te rešitve. En del bi se verjetno dalo reševati tudi znotraj tega koncepta strateške rezerve in tudi z izobraževanjem za častnike, s čimer se podaljša delovno dobo v samem sistemu s 45 na 55, hkrati pa se nekatere, ki bi bili pripravljeni delovati v tem sestavu, še naprej ohranja v tisti kondiciji, za katero so se pravzaprav v veliki meri usposabljali na svoji poslovni poti. Vendar to vprašanje moramo izčistiti, moramo biti pripravljeni na to in ne vidim druge možnosti, kot da skupaj z ostalimi ministrstvi, ki so usposobljena za to, da pripravimo ustrezna izobraževanja, to tudi pravočasno izvedemo.«

Več o predstavitvi g. Janka Vebra za ministra na povezavi : http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VII&type=magdt&uid=229A0D24099D763AC1257D5400556B5A

Nazadnje urejano na 0, 15.09.2014 20:34
(1 glas)