Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Kolektivna pogodba za področje obrambe, zaščite in reševanja

 

Spoštovani članice in člani, sodelavke in sodelavci,

Dolgoletne težnje Sindikata ministrstva za obrambo (SMO) po sklenitvi kolektivne pogodbe za obrambno področje se končno uresničujejo. Za torek, 28. 5. 2024, je  Vladna pogajalska skupina (VPS), sklicala sestanek v zvezi s kolektivno pogodbo za področje obrambe, zaščite in reševanja, s tem pa se tudi uradno začne dialog med vladno in sindikalno stranjo za sklenitev kolektivne pogodbe.

Začetek dialoga je rezultat stavkovnih zahtev operaterjev v Centrih za obveščanje Republike Slovenije, ki traja že od 19. 2. 2024 in ki ga ob podpori SMO vodi stavkovni odbor. Ena izmed 11 stavkovnih zahtev je namreč tudi oblikovanje kolektivne pogodbe za obrambo, zaščito in reševanje, s katero je mogoče razrešiti tudi večino ostalih zahtev stavkajočih, v procesu pogajanj pa tudi zagotoviti kakšno bolj ugodno pravico za zaposlene v MORS.

V zvezi s stavkovno zahtevo za oblikovanje kolektivne pogodbe za področje obrambe, zaščite in reševanja je Vlada republike Slovenije sprejela naslednji sklep: »Vlada Republike Slovenije pooblašča Vladno pogajalsko skupino za pogajanja in usklajevanja o predpisih in kolektivnih pogodbah za plačni steber javnih uslužbencev v državnih organih, samoupravnih lokalnih skupnostih, javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih s področja obvezne socialne varnosti, gasilcev in javnih uslužbencev plačne skupine B, da začne dialog s Sindikatom Ministrstva za obrambo o zahtevi za novo kolektivno pogodbo.«

Vlada Republike Slovenije je torej ocenila, da je smiselno začeti dialog s Sindikatom Ministrstva za obrambo o zahtevi za sklenitev nove kolektivne pogodbe, ki bo zajemala javne uslužbence, zaposlene v sistemu obrambe, zaščite in reševanja. Sklep vlade RS je hkrati pomenil bistven premik k izpolnjevanju zahteve Sindikata SMO in stavkovnega odbora zaposlenih na številki 112. S tem se je namreč odprla možnost za začetek postopka za pripravo nove kolektivne pogodbe za področje obrambe, zaščite in reševanja.

Na tej osnovi je bil na pogajanjih za razrešitev stavkovnih zahtev med VPS in SMO ter stavkovnim odborom sprejet sklep, da bosta Stavkovni odbor in SMO vladni pogajalski skupini do 27. 3. 2024 posredovala njihov osnutek vsebine kolektivne pogodbe za obrambo, zaščito in reševanje. Po prejemu predloga pa se bo nanj VPS odzvala v roku 10 dni.

Na podlagi tega sklepa je SMO do navedenega datuma VPS poslal zahtevan osnutek vsebine kolektivne pogodbe, ki ga je pripravil skupaj z ostalimi sindikati na obrambnem področju, a je VPS najprej začetek pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe prestavila za nedoločen čas v prihodnost po končanih pogajanjih o prenovi plačnega sistema ter šele na osnovi urgence in zahteve SMO na stebrnih pogajanjih o prenovi plačnega sistema pospešila sam postopek.

Tako je VPS uvodni sestanek za pogajanja o oblikovanju kolektivne pogodbe za področje obrambe, zaščite in reševanja sklicala za v uvodu omenjeni datum 28. 5. 2024, kamor je na predlog SMO povabila tudi ostale sindikate iz obrambnega področja.

 
 
Nazadnje urejano na 1, 21.05.2024 07:50
Oceni ta prispevek
(1 glas)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528