Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Izjave ob koncu pogajanj z vlado dne 21.08.2023

Prepis izjava vodje PSRSJS (nelektorirano)

 

Na dnevnem redu smo imeli 2 točki dnevnega reda, kar je bila. Prenova plačnega sistema in odprava nesorazmerij v osnovnih plačah druga točka je bila kolektivna pogodba za javni sektor. Uvodoma je ministrica sindikate seznanila s predlogom da se pogajanja glede prenove plačnega sistema.  nadaljujejo v dinamiki kot je bila začrtana in da vladna stran predlaga, da se implementacija dogovorjenega premakne iz 01.01. 2024 na 01.01.2025.

Na sindikalni strani smo opozorili na to, da je bila prenova plačnega sistema začeta zaradi težav, ki so v funkcioniranju javnega sektorja. Naj spomnim, da nekateri deli javnega sektorja je izjemno težko dobijo zaposlene številni zaposleni iz javnega sektorja tudi odhajajo. Imamo velike težave s kompresijo 2 spodnji tretjini plačne lestvice pričakovanja tudi zaradi napovedi na vladni strani, da s 01.01. 2024 nobena plača v javnem sektorju ne bo več nižja od minimalne plače, pa seveda velika. Hkrati imamo precejšnja nesorazmerja v osnovnih plačah v javnem sektorju in pa nenazadnje tudi inflacijo, ki seveda pri marsikom povzroča težave, ki bi bile še večje v kolikor bi se implementacija sprememb predstavlja za eno leto. Izrazili smo tudi pričakovanje, da bo Vladna stran, ki je napovedala, da bo ta predlog tudi pisno posredovala do konca tega tedna, da predstavi tudi neko predstavitev, iz katere bo razvidno, kako bodo tudi drugi, kot tudi drugi deležniki v tej družbi prispevali k odpravi posledic katastrofalne ujme, ki smo ji bili priča. Seveda na podlagi tega bomo potem sindikati tudi opravili neko razpravo in pripravili odziv na ta pregled, ki ga je Vladna stran  danes predstavil.

 V nadaljevanju smo potem nadaljevali razpravo, ki smo jo prekinili v začetku julija glede prevedbe plačnih razredov iz stare na novo plačno lestvico. V tem delu smo se dogovorili, da bomo razpravo o predlogu prevedbe, ki ga je pripravila vladna stran  nadaljevali tudi v okviru še delovne skupine kot delovno orodje naj bi bila pripravljena tudi  nek model, ki bi omogočal, da bi potem v okviru delovne skupine lahko preverili tudi učinke na posamezna delovna mesta in pa nazive in nato bomo lahko sprejeli končno odločitev, ali je tak način prevedbe tudi tisti, ki bo najustreznejši. Vladna stran je napovedala tudi, da bo do konca tega tedna posredovala skupen odziv na pripombe obeh pogajalskih skupin predlogov kolektivne pogodbe za javni sektor in bomo potem v nadaljevanju ta odziv na te pripombe obravnavali. Pripombe oziroma spremembe kolektivne pogodbe za javni sektor pa so potrebne oziroma bodo potrebne zaradi sprememb v zakonu o sistemu plač v javnem sektorju, kakšna pa morda tudi zato, da bi izboljšale sistem, kakršen trenutno je na podlagi izvajanja v praksi v preteklosti.

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528