Zavajajoče primerjave plač vojakov in pomočnic vzgojiteljic Inštituta 8. marec in SVIZ-a   in odganjanje vojakov iz Slovenske vojske

Uvodoma naj pojasnimo, da brezpogojno podpiramo dvig plač pomočnicam vzgojiteljic, kakor tudi vsem drugim podplačanim skupinam javnih uslužbencev, še posebej tistim pod minimalno plačo.

V Sindikatu vojakov Slovenije in Sindikatu ministrstva za obrambo spremljamo zavajanje javnosti z neresničnimi navajanji in izjavami Inštituta 8. marec in sindikata SVIZ. Pri tem pa sodeluje tudi Vlada RS, saj nismo zasledili zavračanja neresničnih trditev o razmerju plač med pomočnicami vzgojiteljic in vojaki.

V medijih se pojavljajo izjave Inštituta 8. marec in sindikata SVIZ o plačah vojakov s peto stopnjo izobrazbe, ki bi naj imeli 48% višje plače,  medicinske sestre pa 9% višje plače od povprečja plač pomočnic vzgojiteljic.

Veljavne plače v javnem sektorju so se določile na pogajanjih in ravno sindikat SVIZ je podpisnik kolektivne pogodbe s katero so se določile plače pomočnic vzgojiteljic. Torej se je sindikat SVIZ strinjal z višino plač pomočnic vzgojiteljic kot so veljale do predvčerajšnjim, v spregi z Inštitutom 8. marec pa je želel protestirati proti dogovorom, ki jih je z vlado sklepal sam in tako dodatno porušil dogovorjena plačna razmerja. Osnovna plača vojaka s peto stopnjo izobrazbe je določena s 24. plačnim razredom oz. bruto 1.134,27 evra, pomočnic vzgojiteljic pa do predvčerajšnjim z 22. plačnim razredom oz. bruto 1.048,70 evra. Iz tega izhaja, da je  imel do včerajšnjega dogovora med Vlado in SVIZ-om

vojak osnovno bruto plačo višjo od pomočnice vzgojiteljice za 8,16% in nič več, in to si tudi zasluži!

Analize plač v javnem sektorju, na katere se verjetno sklicujeta Inštitut 8. marec in sindikat SVIZ so zavajajoče. Narejene so na podlagi podatkov o izplačanih plačah in ne osnovnih bruto plač. Višje plače vojakov so le odraz pomanjkanja vojakov in obremenitev z delom preko polnega delovnega časa. Naj spomnimo, vojakom se čas pripravljenosti na delovnem mestu po Zakonu o obrambi ne šteje v delovni čas, plačilo za tako opravljeno delo pa se pri izdelavi analiz na podlagi izplačanih plač v celoti upošteva. Večina vojakov s pripravljenostjo na delovnem mestu ima v povprečju mesečno opravljenih več kot 250 ur delovnega časa, tega pa Ministrstvo za javno upravo pri izdelavi analiz ne upošteva. Pomočnice vzgojiteljic zagotovo ne delajo kot vojaki preko dvesto ur vsak mesec, ob nedeljah, praznikih in ponoči, temu primerno so do predvčerajšnjim imele  pomočnice vzgojiteljic tudi izplačane plače nižje. Zaradi količine opravljenega dela in njegove zahtevnosti (dodatki) ter zaradi kadrovske podhranjenosti z vojaki so posledično izplačane plače vojakov v povprečju višje, pričakovano višje od pomočnic vzgojiteljic. Osnovne bruto plače vojakov pa ne odstopajo veliko od povprečja v javnem sektorju in so posledica dogovorov sindikatov z vlado v primernih razmerjih glede na zahtevnost dela in odgovornost. Ministrstvo za javno upravo nam na pogajanjih nikoli ni znalo razložiti metodologije, po kateri računajo statistiko plač v javnem sektorju in na njeni podlagi analize plač in zato ne vemo, kako so prišli do objavljenih podatkov oz. analiz.

S predvčerajšnjim sklenjenim dogovorom med Vlado RS in SVIZ-om pa bodo pomočnice vzgojiteljic imele za 2 PR višjo osnovno plačo od vojakov. V številkah to pomeni 92,55 € oz. 8,16% višjo plačo. V SVS in SMO predvidevamo, da bo glede na prve odzive vojakov njihov odliv zaradi takšnega ponižanja še večji oz. množičen, če se osnovne plače vojakom takoj ne bodo zvišale za najmanj 4 PR. Spomnimo, da vojaki s stavko niti groziti ne smemo. Če bi lahko, bi v SVS in SMO že pričeli s stavkovnimi aktivnostmi.

Dogovori, ki jih sklepa vlada s posameznimi plačnimi skupinami, predvčerajšnjim za pomočnice vzgojiteljic, včeraj za zdravnike in zobozdravnike, vodijo v kolaps plačnega sistema v javnem sektorju brez alternative.

Lep pozdrav.

Marjan LAH, l.r.                                  Gvido NOVAK, l.r.

predsednik SMO                                  predsednik SVS

Poslano medijem z e-pošto in objavljeno na spletnih straneh SVS in SMO.

(1 glas)
Objavljeno v Novosti