Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider
×

Opozorilo

The form #21 does not exist or it is not published.

Poziv ministrici in načelniku k takojšnji realizaciji in enakovredni ureditvi pripravljenosti na določenem kraju za vse zaposlene

V sindikatu Ministrstva za obrambo smo po doseženem podpisu Aneks KPJS št. 9, ki je ugledal luč, v veliki meri in izključno s trudom predstavnikov SMO (kar izhaja iz zapisnikov pogajanj)tako v pogajanji z vlado RS kot v usklajevanji z kolegi iz ostalih sindikatov JS, na ministrico in načelnika naslovili zahtevo  po takojšnji realizaciji in enakovredni ureditvi pripravljenosti na določenem kraju za vse zaposlene !

Pri tem je potrebno poudariti tudi to, da je na samem podpisu omenjenega aneksa bilo že v četrtek zadostno število podpisov. S strani sindikatov obrambe sta tako aneks in še povprej dogovor, ki je bil temelj s katerim se je vlada RS zavezala k ureditvi pripravljenosti na določenm kraju, podpisala (SMO in KS90 v imenu SVOZ in SPMO) - SVS bi naj aneks podpisal šele naknadno, kar pa ni več nosilo nobene teže, saj je bilo že v četrtek zadostno število podpisnikov in je bil aneks sklenjen.

 

POZIV MINISTRICI IN NAČELNIKU objavljamo v izvirniku :

 

ZADEVA: POZIV MINISTRICI IN NAČELNIKU

Spoštovana!

 

Dne 13. 4. 2017 je na pogajanjih s strani večine sindikatov JS, podpisan Aneks KPJS št. 9, ki pripadnikom SV zagotavlja bolj pravično plačilo za ure pripravljenosti na določenem kraju oz. na delovnem mestu. Po našem prepričanju je to še vedno nepravično plačilo, saj menimo, da bi v teh primerih vsi zaposleni morali imeti obračunano delovno obveznost v 100% plačilu.

 

Dosedanja ureditev je bila zelo krivična do zaposlenih, ker je bila višina nadomestila izenačena s pripravljenostjo na domu in posledično neustrezno plačana. Omenjeni aneks tako prinaša višje plačilo in sicer, za vsako uro, v omenjenih oblikah dela oz. pripravljenosti namesto dosedanjih 20% se bodo omenjene oblike dela izplačevale v višini 50% osnovne plače.

 

Pri tem ne moremo mimo dejstva, da smo v SMO vložil ogromno truda tako v samih pogajanjih z VRS pri sklepanju dogovora v letu 2016 kot tudi v med sindikalnih usklajevanjih, da je tako prišlo do realizacije omenjenega aneksa in posledično do pravičnejšega plačila za odrejeno pripravljenost na določenem kraju. Takšen način naj nam bo vodilo in kot primer dobre prakse, zato vas pozivamo, da se tudi pri ostalih zakonskih in podzakonskih aktih v maksimalni možni meri potrudite uskladiti z nami ker bomo tudi pri teh zadevah lahko z ostalimi sindikati uspeli narediti premike v dobro zaposlenih v MO in SV predvsem tam kjer je pomembna stopnja usklajenosti ostalih sindikatov v JS .

 

Ne pozabite, da je osnova dobrega socialnega dialoga približevanje in iskanje skupnih rešitev. Ta del socialnega dialoga v MO še ni na zadovoljivem nivoju in posledica tega so tudi slabši plačni pogoji za delo v MO in SV, ter posledično zelo težavni procesi med sindikalnega usklajevanja. Z vašim premikom oz. približevanjem sindikalnim zahtevam, bi tudi ta del bil veliko bolj uspešen. Socialni dialog pri temeljnih pravicah zaposlenih ne smete razumeti kot tekmovanje s sindikati temveč kot skupni cilj, ki pelje k zadovoljstvu zaposlenih.

 

Pozivamo vaju, da z načelnikom pristopita k takojšnji realizaciji in enakovredni ureditvi omenjenega dodatka za vse zaposlene. Poudarjamo, da smo načelnika v sindikatu že večkrat pozvali k enotni ureditvi plačil za opravljeno delo pri terenskih vajah in usposabljanjih, dežurstvih, intervencijah, varnostno nadzorni službi, stražarski službi in podobno oz. vseh aktivnosti, ki potekajo 24 ur dnevno.

 

Menimo, da je skrajni čas za enotno in enakovredno ureditev vseh plačnih elementov, ki pokrivajo omenjene oblike dela, zlasti pa dodatek za pripravljenost na določenem kraju oz. delovnem mestu. V tem trenutku je praksa popolnoma drugačna in si tako poveljniki morajo dejansko izmišljati navidezne aktivnosti za izplačilo dodatkov omenjenega dodatka.

 

Kot izhaja iz dopisa smo v SMO zagotovili zakonsko normo za izplačilo pravičnejšega dodatka za pripravljenost na določenem kraju.

 

Pozivamo vaju, da nemudoma uredita akt oz. dokument iz katerega bo omenjeni dodatek, kot vsi ostali dodatki, avtomatiziran in priznan vsem zaposlenim pri opravljanju katerekoli 24 urne naloge (terenske vaje in usposabljanja, dežurstva, intervencije, varnostno nadzorna služba, stražarska služba in podobno) ne glede ali se naloga izvaja v Sloveniji, ali v tujini enako za vse zaposlene.

 

Lep pozdrav.

 

Postani član SMO  - ker se trudimo za vaše pravice - KLIKNI in se nam pridruži !

Nazadnje urejano na 1, 04.02.2020 18:06
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528