S strani MO smo sindikati prejeli predlog ZSSloV in ZObr-1 v seznanitev ne pa v mnenje, kot bi bilo to potrebno !

Dne 05.07.2017 nas je sindikate delujoče na področju obrambe  Ministrstvo za obrambo, zgolj obvestilo, da je predlog Zakona o obrambi in predlog Zakona o službi v Slovenski vojski, po zaključenem medresorskem usklajevanju vložilo v vladni postopek pri tem pa ni upoštevalo določil 100 b. člena ZObr in je s tem grobo kršilo zakonska določila obstoječega zakona. S tem je grobo poseglo v pravice zaposlenih do podajanja mnenja pri tako pomenbi zakonodaji .
Po pregledu posredovanih predlogov zakonov s strani MO ugotavljamo, da bo s takšnim neusklajenim predlogom zakonov, ki jih je posredoval MO v vladni postopek, zaposlenim v SV in MO povzročena še večja škoda in krivica kot jo povzročajo sedanji zakoni in predpisi. (vojaki po 45. letu .......)

Vse članice in člane SMO pozivamo, da nam do torka 11.07.2017 posredujejo pripombe na besedilo omenjenih zakonov. Predloge posredujte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

Predlogi omenjenih zakonov se nahajajo na dnu obvestila !

V nadaljevanju obvestila nas iz vodstva MO obveščajo kot sledi  :

Najpomembnejše spremembe, ki so bile v obeh predlogih zakonov opravljene na podlagi
medresorskih in drugih predhodnih usklajevanj so predvsem naslednje:

- pretežni del delovnopravnih vsebin, ki se nanašajo na službo v Slovenski vojski je izločen iz predloga Zakona o obrambi in urejen v Zakonu o službi v Slovenski vojski, za kar ste se zavzemali tudi v svojih predlogih;
- predlog Zakon o obrambi v 112. členu določa dodatek k plači vojaškim osebam, zaradi prepovedi stavke v nominalni vrednosti 60 evrov bruto mesečno;
- v predlogu Zakonu o službi v Slovenski vojski je predviden spregled izobrazbe za vojake s srednjo poklicno izobrazbo ( tretji odstavek 19. člena);
- v zvezi z delovnim časom med povišano pripravljenostjo so predlagane določene izjeme za posamezne kategorije zaščitenih oseb (45. člen);
- pripravljenost za delo je ovrednotena na enak način kot to velja po kolektivni pogodbi (52.člen);v zakonu je ohranjen tudi institut dosegljivosti, s tem da bo višino dodatka določila vlada (56. člen)
- predvideno je, da se plača pripadnikom, ki imajo pogodbe sklenjene za določen čas, poveča za dva plačna razreda (četri odtavek 64. člena);
- pri celostni skrbi ni več predvideno subvencioniranje vrtcev za pripadnike Slovenske vojske s strani države, saj je bilo v medresorskem usklajevanju ugotovljeno, da bi bila takšna določba neizvedljiva in da je treba ta vprašanja v bodoče urediti v področni zakonodaji (96. člen);
- zakon ne predvideva več možnosti gradnje varovanih stanovanj za nekdanje pripadnike ministrstva po upokojitvi (111. člen).

Menimo, da so v predlogu obeh zakonov v okviru možnosti upoštevani nekateri vaši predlogi, za katere ste se zavzemali v času usklajevanj obeh zakonov. Za vaše konstruktivne predloge in pripombe v času usklajevanj se vam zahvaljujem

Nazadnje urejano na
(0 glasovi)