Nedopustna neposredna diskriminacija in žalitev do pripadnikov SV

ZADEVA: Nedopustna neposredna diskriminacija in žalitev do pripadnikov SV

Spoštovani !

Na podlagi priloge diaprojekcije - Ukaz GŠ, številka 8012-7/2017-136 z dne 13.2.2017 z naslovom »Glavne ugotovitve izvedenih seznanitev VO v letu 2016» ugotavljamo, da je v 4 (četrti) alineji zapisano naslednje:

»Neustrezni (stari, debeli, sivi nekompetentni) pripadniki, ki predstavljajo vojaški poklic in SV«

Najostreje obsojamo takšno neposredno diskriminacijo in žalitev  in pri tem  zahtevamo, da se storilca nemudoma ustrezno sankcionira in se opravi javno opravičilo do pripadnikov SV.

Poudarjamo, da je takšen zapis, ki navaja neke osebne okoliščine zaradi katerih so v enakih ali podobnih situacijah pripadniki SV obravnavani manj ugodno kot drugi je v prvi vrsti v nasprotju z etičnimi vodili in načeli vsakega pripadnika SV kateri so jasno zapisan v  K O D E K S  vojaške etike Slovenske vojske.

Čeprav na podlagi ZObr SMO ni pristojen za predlaganje uvedbe disciplinskih postopkov menimo, da gre pri navedenem žaljivem citatu za storjeno dejanje težje kršitve vojaške discipline in sicer po 10 odstavku, 57. člen ZObr žaljivo ali nasilno obnašanje do podrejenih, nadrejenih ali drugih vojaških oseb na istem položaju oziroma do civilnih oseb.

Vaša pojasnila okoli žaljivega zapisa in odgovor o izvedenih ukrepih pričakujemo v najkrajšem možnem času, najpozneje do 01. 4. 2017.

Lep pozdrav.

Naslovnik: